Inici » “Zero”
"Zero"

“Zero”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre l’evolució de la Covid-19 a Cervera per fer palesa la molt bona situació que hi ha en l’actualitat.

Trenco, puntualment, el propòsit de no fer més comunicats sobre l’evolució de la pandèmia a la nostra ciutat, propòsit que vaig comunicar el passat 28 de juny.

El motiu és fer palesa la molt bona situació que tenim a Cervera en l’actualitat i, a la vegada, insistir en la necessitat de continuar vigilants davant la, cada cop més limitada, possibilitat de contagis.

El títol del comunicat és definitori del contingut:

  • Zero és la incidència acumulada en els darrers 7 dies (IA7). Casos diagnosticats en els darrers 7 dies per 100.000 habitants. Fa un any aquest índex era 759,4.
  • Zero és la taxa de transmissió (ρ7). Nombre de contagis que cada persona positiva pot transmetre. Fa un any aquest índex era 1,45.
  • Zero és l’índex de risc de rebrot (EPG). Possibilitat de nous casos per 100.000 habitants en els propers 7 dies. És el producte dels dos índex anteriors. EPG=IA7* ρ7. Fa un any aquest índex era 1.100,3.

La situació és immillorable. Aparenta que la COVID-19 no és present a la nostra ciutat. Això és bo, però no és definitiu. El virus ens ha demostrat que té capacitat elevada de transmissió i mutació i, en qualsevol moment i sense avisar, es pot tornar a presentar a Cervera i, fins i tot, generar brots no desitjats. No som absolutament immunes.

Hem après, a base d’insistència, que la prevenció individual i col·lectiva és fonamental. La mascareta ja és una companya inseparable, les mans estan netes i polides com mai, no ens atansem a altres persones com ho fèiem abans i ventilem espais molt sovint. Això ha de continuar, no sabem quan de temps, però ha de continuar. Ens ajuda molt com a escut protector.

Però la mesura més eficaç ha estat la vacunació, que no dona protecció total però sí molt elevada i en cas d’haver infecció la simptomatologia és lleugera. A Cervera el nivell de vacunes administrades és bo:

  • 218 persones han rebut la primera dosi. És el 77,2% del total de la població i el 88,7% de total de les persones que es poden vacunar (majors de 12 anys).
  • 475 persones tenen la pauta de vacunació completa. És el 69,3% del total de la població i el 79,6% de les persones que es poden vacunar (majors de 12 anys).
  • A les residències de gent gran han rebut una tercera dosi de la vacuna les persones usuàries.

Són bones dades i creen certa immunitat de grup. Però no és total, encara hi ha 920 persones sense cap dosi de vacuna i 1.662 que no tenen la pauta sencera. Si us plau, vacuneu-vos. Està contrastat, a nivell general, que gran part dels contagis actuals i la pràctica totalitat dels casos greus que necessiten hospitalització i UCI es donen entre persones no vacunades.

Pel que fa a tot Catalunya, la millora de les dades ha comportar un pràctic alliberament de les mesures. En el comerç, en la restauració, en la cultura, en l’esport… han desaparegut les limitacions d’aforament i s’han normalitzat els horaris. Cal mantenir-hi, però, la mascareta, la higiene de mans i la ventilació, i es recomana mantenir distàncies per evitar-hi aglomeracions.

Es mantenen límits a l’oci nocturn i als esdeveniments amb ball: aforament del 70% o certificat COVID per accedir-hi.

Tot aquest panorama genera més mobilitat i més interacció social i, com és lògic, més possibilitats de transmissió que, insisteixo de nou, s’atura amb les prevencions individuals i col·lectives ja comentades.

Apliquem-les.

Salut!

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.