Inici » “Restriccions”
"Restriccions"

“Restriccions”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dijous 15 d’octubre).

Cervera està passant per un episodi de creixement notable dels casos positius de Covid-19. En l’anterior comunicat s’informava que hi havia 68 persones afectades i s’advertia que eren molts els contactes estrets d’aquestes cridats des del CAP per fer-los un test PCR al tenir possibilitats d’haver-se contagiat.

Recordem que es considera contacte estret aquella persona que ha estat a curta distància d’un cas positiu durant un temps continuat superior a 15 minuts. Solen ser, doncs, contactes estrets els familiars, els companys de feina, els amics…

És molt factible que un contacte estret hagi estat contagiat i, per aquest motiu, s’indica a aquestes persones que es confinin durant un temps de 10 dies, temps aproximat en què es pot manifestar la malaltia, tant si han donat positiu en el test PCR com si han donat negatiu.

Malauradament han estat bastants els contactes estrets dels casos positius inicials que han desenvolupat la malaltia. Per aquest motiu el contagi a Cervera ha crescut i ha afectat grups familiars sencers, centres de treball i grups d’amics que havien assistint conjuntament a alguna celebració.

Com a conseqüència de l’increment detectat, Salut va fer un cribratge a la població general divendres i dissabte passats. El cribratge consisteix a fer PCR a persones sense símptomes per saber si tenen la malaltia i, en cas afirmatiu, procedir al seu confinament durant 10 dies i evitar que contagiïn més gent. És el que es coneix com a trencament de les cadenes de transmissió.

Afortunadament els casos positius detectats en el cribratge són relativament pocs: 14. Un 2,6% de les 534 persones testades. Aquesta dada té la virtut de ser un indicador de la poca transmissió del virus fora de l’àmbit dels contactes estrets.

L’augment de casos no s’ha produït només a Cervera. En tot el territori català hi ha un increment important. La Generalitat de Catalunya ha determinat restriccions que seran aplicables quan es publiquin al DOGC, probablement el divendres. Restriccions dirigides a la reducció de la mobilitat de les persones, dels contactes socials i de l’activitat de determinats establiments. Tota restricció suposa sacrificis a curt termini, però busca un guany important generalitzat a mitjà i llarg termini.

Com sempre cal recordar, i implorar, l’ús inexcusable de les mesures preventives habituals: mascareta, distància i higiene. És inadmissible no utilitzar-les. També les mesures col·lectives de reducció de trobades socials i, en tot cas, que es facin concentrant un màxim de 6 persones.

Ja es va comentar en comunicat anterior que l’activitat, amb l’arribada del fred, es trasllada del carrer a les cases i establiments i això suposa un augment de les possibilitat de contagi amb l’enrariment de l’aire. És del tot imprescindible ventilar sovintejadament locals, encara que faci fred. Tapem-nos, ens hi va la salut.

 

Dades la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 14 d’octubre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

99

57

ACUMULAT

394

1.957

En la darrera setmana s’ha passat de 68 casos positius actius a 99. Són 31 més. Entre ells hi ha els 14 positius detectats en el cribratge general. La resta de casos són conseqüència de contactes estrets analitzats durant tota la setmana al CAP. La gran majoria és amb simptomatologia baixa o nul·la. Solament hi ha un cas ingressat en hospital, que evoluciona favorablement.

Pel que fa a casos acumulats, s’observa un increment molt rellevant. El dimecres 7 tenien o havien tingut la malaltia un total de 317 cerverines i cerverins. Una setmana després, aquesta dada s’ha enfilat fins a 394 casos. Ha estat, doncs, un creixement de 77 positius.

Si el nombre de positius diaris ha crescut en 31 i l’acumulat en 77, això indica que la diferència, 46, correspon al nombre de persones que han superat la malaltia durant aquesta setmana. Elles i els seus contactes estrets han acabat el confinament domiciliari i han recuperat la seva vida habitual.


L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

 

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 15 d’octubre de 2020.