Inici » “Prudència”
"Prudència"

“Prudència”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (29 de desembre de 2021).

Estem en plena sisena onada.

El virus de la COVID ha mutat cap a una variant, la coneguda com a òmicron, que té una capacitat de transmissió molt elevada; i malgrat que gran part de la població estigui vacunada, el seu potencial contagiós fa que infecti més persones que les variants anteriors, a les quals ha desplaçat.

Encara pendents d’estudis més concloents, sembla que la malaltia causada per òmicron té un nivell de gravetat baix i genera una simptomatologia lleu o inexistent. Aquest efecte es potencia amb la vacunació de la persona infectada. Així, els casos greus són menors que en altres onades i se centren, encara que no exclusivament, en la població no vacunada.

Òmicron està expandint-se per tot el planeta. Cervera i la Segarra no en som una excepció i està comportant un nombre d’infeccions no vistes fins ara a la nostra ciutat, afortunadament amb poques conseqüències físiques, però sí d’organització de la vida familiar, laboral i social. També està impactant fortament en la càrrega de treball de l’assistència primària del nostre CAP.

Insisteixo, els casos greus són proporcionalment pocs, però al créixer exponencialment el nombre global de casos, les possibilitats que n’hi hagi algun creixen i més si afecten persones no vacunades.

Cal que actuem amb prudència, amb molta prudència. Això vol dir no baixar la guàrdia en les mesures de prevenció: distància-mans-mascareta-ventilació; protegir-nos amb la vacuna; evitar situacions de risc… El que fem malament avui pot suposar una penediment demà que ens podem estalviar.

La Generalitat ha tornat a imposar mesures. Les mesures no són mai del nostre grat, ja que limiten la nostra manera d’actuar, i especialment ho són per les empreses i entitats a les quals restringeixen la seva activitat econòmica. Sempre hi haurà un debat sobre la priorització entre el bé que cerquen, la reducció de la transmissió, i els drets que afecten. Hi podem estar més o menys d’acord, però existeixen. La prudència ens aconsella seguir-les per la seva imposició, reforçada per sancions, però també per la bondat que persegueixen: baixar contagis i recuperar la quotidianitat al més aviat possible.

Siguem prudents. Fem que les mesures durin poc, això voldrà dir que estarem baixant l’onada i retrobant la normalitat.

Estem en plenes Festes. Ha passat Nadal i s’atansen Cap d’Any i Reis. Tenim dret a gaudir-ne amb la nostra gent més propera. Haurem de buscar la manera de fer-ho, segur que amb restriccions i, potser, ajornant trobades. Cal que valorem amb prudència l’oportunitat i, en tot cas, eliminar riscos.

Des de la Paeria mantenim les activitats per a joves i infants durant aquestes vacances d’hivern, aplicant les mesures de seguretat COVID escaients. Demanem a aquelles persones que hi assisteixin que ho facin amb prudència i seguint les recomanacions que s’indiquin.

El dia 5 de gener vindran els Reis i els rebrem com ha de ser. La cavalcada recorrerà els carrers, abans que Ses Majestats màgiques reparteixin regals per les cases. Sortirem a rebre’ls amb els condicionants coneguts: dur mascareta, mantenir distàncies sense amuntegar-nos, distribuint-nos per tot el recorregut per deixar espai al seu pas… És a dir: amb tota la prudència deguda. Si ho fem així, a més dels regals que els hi hem demanat, ens portaran una baixada de contagis, segur que sí.

 

Dades COVID a Cervera

Segons dades de Salut, a Cervera hi ha 136 persones que estan passant la COVID; a més, l’elevat nombre de persones que tenen algun símptoma i que estan pendents de resultats de testos indica que molt probablement la quantitat augmentarà els propers dies.

És el nombre més alt de positius que hem tingut des de l’inici de la pandèmia.

L’onada està en ple creixement, com es pot observar en les dades de les darreres setmanes recollides en les gràfiques:

En un mes s’han quadruplicat el casos positius actius, passant de 30 a finals de novembre fins als 136 actuals. En aquest mes s’han infectat un total de 230 persones, una mitjana de 7,7 persones diàries.

Aquestes xifres de transmissió, com s’ha comentat abans, no s’havien vist mai.

L’alta capacitat de contagi d’òmicron fa que un cas positiu tingui moltes probabilitats d’infectar el seu cercle social més pròxim (família, grup escolar, amics, companys d’activitat…) i aquest és l’efecte multiplicador que genera un creixement tan excepcional.

La part menys negativa és l’escassa gravetat de la malaltia, especialment en persones vacunades.

Aquest és un motiu més per animar a tothom a vacunar-se. Ara ja podeu demanar hora:

  • Per a la dosi de reforç (tercera dosi): els majors de 50 anys (aviat ho podran fer els majors de 40).
  • Per a la primesa dosi: els infants de 5 a 11 anys.

A més, cal recordar a les 651 persones de Cervera majors de 12 anys que encara no han rebut cap dosi de la vacuna que fer-ho és senzill, no comporta cap risc greu i té molts beneficis per a la salut pròpia i la de les altres persones. L’adreça per demanar cita és: https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/.

Endavant amb la salut!