Inici » Presentació de propostes per posar el nom de Magdalena de Montclar a un espai públic de Cervera
Presentació de propostes per posar el nom de Magdalena de Montclar a un espai públic de Cervera

Presentació de propostes per posar el nom de Magdalena de Montclar a un espai públic de Cervera

La Paeria de Cervera ha obert el termini, del 4 al 24 d’abril, per a la presentació de propostes de carrers, places o espais públics candidats a portar el nom de Magdalena de Montclar.

Poden presentar les seves propostes totes les persones empadronades a Cervera i que siguin majors de 16 anys o bé propietàries d’un immoble al municipi. També les entitats o associacions inscrites al Registre de la Paeria de Cervera. Una mateixa persona o entitat pot proposar més d’un espai públic. 

Per fer-ho cal emplenar aquest formulari.

També es pot participar de manera presencial i per aquest motiu s’han habilitat urnes per poder dipositar les propostes a la Paeria, el museu, la biblioteca, el conservatori i la piscina coberta.

  

Procés participatiu per dedicar un espai públic a Magdalena de Montclar

El procés consta de quatre fases: informació, presentació de propostes, difusió de les propostes escollides per un jurat tècnic i votació. 

La fase de difusió i d’informació va finalitzar el 3 d’abril i ha donat pas a la fase de presentació de propostes per part de la ciutadania, entre el 4 i el 24 d’abril.

Després, el jurat valorarà els espais proposats i en seleccionarà tres. Entre el 16 i el 29 de maig, la ciutadania podrà escollir entre aquests tres espais.

Finalment, el dilluns 30 de maig, s’anunciarà la proposta més votada, que serà l’espai públic que portarà el nom de Magdalena de Montclar.

 

La presentació del procés participatiu va tenir lloc el passat 11 de març, al Casal de Cervera, a càrrec del paer en cap, Joan Santacana, i la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon, durant l’acte “Memòria és nom de dona”. 

El paer en cap, Joan Santacana, “va demanar perdó públicament, en nom de la ciutat, en reparació dels judicis infames del Consell Municipal contra les sis dones injustament perseguides els segles XVI i XVII a Cervera: Margarida, Maria, Magdalena, Magdalena, Caterina i Margarida, que tindran un espai de memòria”.

Aquestes dones van patir una persecució injusta i una d’elles, Magdalena de Montclar, fou condemnada a mort. Magdalena, que era esposa de Salvador Cuberes, veí de Montclar, va ser inculpada el 4 de juny de 1617 de bruixa fetillera, d’haver tingut tractes impúdics amb el dimoni, d’haver ocasionat danys als fruits i la mort de criatures, a més d’altres crims.