Inici » Marta Cortizas, proclamada millor sommelier de Catalunya 2024 al concurs celebrat a Cervera
Marta Cortizas

Marta Cortizas, proclamada millor sommelier de Catalunya 2024 al concurs celebrat a Cervera

La sommelier del Celler de Can Roca de Girona, Marta Cortizas, va ser coronada com la millor de Catalunya després del concurs que va tenir lloc ahir a la Universitat de Cervera, amb proves al matí a l’Antiga Biblioteca i la final amb tres aspirants a la tarda al Paranimf.

Anna Casabona, delegada comercial de Juvé & Camps de Sant Sadurní d’Anoia, i Christian Betoret, de Mas de la Sala de Sallent, han estat segona i tercer classificats, respectivament.

L’Associació Catalana de Sommeliers (ACS) va fer públic el resultat durant el Sopar de Gala de la Nit del Sommelier, que va acollir anit el restaurant Els Comdals de Vergós. 
L’ACS va comptar amb la col·laboració en aquesta edició de la Paeria de Cervera, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, la Denominació d’Origen Costers del Segre i l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, entre altres.

Durant la vetllada també es van entregar els Premis que cada any s’escullen per votació dels socis i sòcies de l’entitat. Els guanyadors d’enguany d’aquests guardons són: Premi trajectòria, Tomàs Cusiné; Millor comunicadora, Amaya Cervera; Millor Iniciativa en el món del vi, Fundació El Llindar; Millor oferta enoturística, Celler Mas Llunes; i Millor sala, Restaurant Divinum de Girona; mentre que el Mag Lari ha estat nomenat Soci d’Honor de l’ACS.

La Universitat de Cervera, seu del concurs

Hi van participar: Paula Cuenda (restaurant Vraba de Barcelona), Toni Trullols (amb experiència en diferents restaurants), Enric Santisteban (Vinseum de Vilafranca del Penedès), Marta Cortizas (restaurant Can Roca de Girona), Gregori Albareda (vinoteca Vinicia de Lleida), Cyril Vermeulen (restaurant Can Roca de Girona), Alain Salamano (en preparació d’obertura d’un nou projecte), Chus Brion (formadora i comercial a Barcelona), Marc Niubó (cava Miquel Pons i Font de Vi de la Granada del Penedès), Laia Vico (Viavi Vinoteca de Vilanova i la Geltrú), Christian Betoret (restaurant Mas de la Sala de Sallent), i Anna Casabona (Juvé & Camps).

Tots els aspirants es van enfrontar a un examen teòric de 60 preguntes; comentar per escrit un tast a cegues de dos vins, un dels dos en llegua estrangera; i una altra prova de caràcter comercial. Només tres participants van passar a la final de la tarda on les proves van ser de caràcter pràctic i la seva resolució o defensa es va fer de manera oral davant un jurat professional. Una prova de servei; la decantació d’una ampolla de vi; el tast comentat de dos vins i identificació de tres productes, la correcció d’una carta de vins errònia; o la presa de comanda i maridatge d’un servei figurat, van ser alguns dels reptes que els finalistes van haver de superar.
Tot això, en una final carregada d’emoció i pressió, davant el jurat i el públic que es va congregar al Paranimf de la Universitat de Cervera a partir de les 15 hores.

El Jurat Professional estava format per: Anna Vicens, presidenta de l’ACS; Josep Pelegrín, docent i Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015; i Millor Sommelier d’Espanya 2016; Sandra Barrachina, sommelier i propietària del restaurant la Cabana d’en Geli; Ferran Vila, Millor Sommelier de Catalunya 2018 i Millor Sommelier d’Espanya 2022; Ester Rocaginé, sommelier de l’empresa d’experiències Cal Agneta de Cervera; Carles Aymerich, Millor Sommelier d’Espanya 2009 i Semifinalista al Millor Sommelier del Món l’any 2010; i Juanjo Ceresuela, sommelier del restaurant Nobadis de Cervera.

L’organització, l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS), va valorar de manera molt positiva els espais escollits per al concurs d’aquest any, l’Antiga Biblioteca i el Paranimf de la Universitat de Cervera, que van lluir per a l’ocasió.
Des de la Regidoria de Turisme es destaca que l’esdeveniment ha posat en valor el patrimoni monumental i ha donat a conèixer els recursos turístics de Cervera a professionals de tot Catalunya.

El paer en cap, Jan Pomés, i la regidora de Turisme, van assistir a la final i a la gala de lliurament dels premis.

Sopar i Nit del Sommelier

Al vespre, el restaurant Els Comdals va acollir la Nit del Sommelier amb una mostra i degustació de vins amb 22 cellers de la DO Costers del Segre i un Sopar de Maridatge amb productes quilòmetre zero i elaborat a divuit mans per nou xefs lleidatans.
Els restauradors participants van ser: Jesús Gimena (L’Espurna de Lleida), Sergi Ortiz (Antic Forn de Cervera), Francesc Molins (Cal Xirricló de Balaguer), Ignasi Bustamante i Adrián Zahino (El Celler Montsonís), Àngel Segura (Els Comdals de Cervera), Albert Marimón (La Cava de Tàrrega), Sergi Aritzeta (El Truc d’Agramunt ), Gonzalo Ferreruela (Ferreruela, Lleida), Juanjo Ceresuela (Nobadis de Cervera).

Informació i imatges aportat per l’Associació Catalana de Sommeliers.