Inici » La plaça de Pius XII passarà a anomenar-se Magdalena de Montclar
La plaça de Pius XII passarà a anomenar-se Magdalena de Montclar

La plaça de Pius XII passarà a anomenar-se Magdalena de Montclar

Dilluns 30 de maig ha tingut lloc el recompte de vots del procés participatiu per posar el nom de Magdalena de Montclar a un espai públic de Cervera, que serà la plaça de Pius XII. Ha obtingut 162 vots, un 60% del total dels vots vàlids (268).

En total hi ha hagut 290 vots, dels quals han estat vàlids 268. La proposta més votada és la plaça de Pius XII amb 162 vots; seguida del carreró de cal Regué, amb 79 (un 30%); i finalment, la plaça de cal Racó, amb 27 (un 10%). 

Dels 268 vots vàlids, un total de 220 han estat emesos a través de la pàgina web de la Paeria, mentre que 48 s’han recollit de manera presencial a les urnes habilitades en els equipaments municipals. 

L’acte públic del recompte de vots s’ha fet a la Sala de Plens de la Paeria, amb la participació del paer en cap, Joan Santacana; el regidor de Promoció Econòmica, Ramon Augé; la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon; la regidora de Polítiques Digitals i Comunicació, Roser Segura; i la regidora de l’oposició Assumpció Creus. 

El paer en cap, Joan Santacana, ha agraït la participació de totes les persones que han votat i ha anunciat que la proposta del canvi de nom de la plaça Pius es presentarà al Ple de la Paeria del proper mes de juliol per a la seva aprovació definitiva.


Plaça de Pius XII
Situada al centre de Cervera, és l’únic espai del municipi dedicat a un papa. El Papat de Pius XII, entre 1939 i 1958, té un paper en la història contemporània controvertit, atès que amb la seva conformitat se signà el concordat de la Santa Seu gràcies al qual el dictador Francisco Franco obtenia el reconeixement internacional del règim. 

Magdalena de Montclar
Després de patir una persecució injusta, Magdalena de Montclar fou condemnada a mort. Magdalena, que era esposa de Salvador Cuberes, veí de Montclar, va ser inculpada el 4 de juny de 1617 de bruixa fetillera, d’haver tingut tractes impúdics amb el dimoni, d’haver ocasionat danys als fruits i la mort de criatures, a més d’altres crims.


Procés participatiu per dedicar un espai públic a Magdalena de Montclar
El procés ha constat de quatre fases: informació, presentació de propostes, difusió de les propostes escollides per un jurat tècnic i votació.
La fase de difusió i d’informació va tenir lloc de l’11 de març al 3 d’abril; la presentació de propostes per part de la ciutadania, entre el 4 i el 24 d’abril. Després, el jurat va valorar els espais proposats i en seleccionà tres: plaça de Pius XII, carreró de cal Regué i plaça de cal Racó. Entre el 16 i el 29 de maig, la ciutadania ha pogut votar entre aquests tres espais.