Inici » La Càtedra Cervera Emili Pujol recupera tota la seva esplendor
La Càtedra Cervera Emili Pujol recupera tota la seva esplendor

La Càtedra Cervera Emili Pujol recupera tota la seva esplendor

Cervera celebra del 16 al 25 de juliol la 41a edició de la Càtedra Emili Pujol, que destaca per la tornada dels alumnes internacionals i l’increment del nombre de professors i classes al Curs i per la varietat d’estils musicals dels 12 concerts del Festival.

La Càtedra Emili Pujol inclou el Curs i el Festival internacionals de música i la Fira de Lutiers, tres esdeveniments que converteixen Cervera en capital de la música clàssica.

Al Curs hi participaran més de 150 alumnes, provinents de Catalunya, l’Estat espanyol i països com Alemanya, Irlanda o el Regne Unit. Rebran classes d’un total de 25 professors de prestigi especialitzats en el seu instrument. 

El Festival oferirà 12 concerts de música clàssica i també d’altres estils com el jazz, folk o pop. Presenta com a caps de cartell la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i el Cor Jove Nacional de Catalunya, en el concert inaugural, i el cantant Joan Dausà, que presentarà el seu nou disc a les Terres de Lleida. Amb l’actuació de Joan Dausà, el Festival s’obre a més estils i públics, en una actuació organitzada conjuntament amb la Regidoria de Cultura de la Paeria de Cervera.

Enguany hi ha hagut una renovació en la direcció de la Càtedra. Jaume Cortadellas ha deixat de ser el director i ha estat substituït per un equip de direcció artística format per Estefania Balcells, Marc Castellà i Laia Puig.

La Fira de lutiers, dirigida per Xavier Balcells, arriba a la 18a edició. Reunirà 9 mestres artesans i 20 professionals, i exhibirà un violí únic a l’Estat. Es tracta d’un instrument fet pel lutier JB Vuillaume l’any 1829, que va pertànyer al músic Louis Kaufman i va participar en l’enregistrament de bandes sonores de pel·lícules com “Casablanca” o “Allò que el vent s’endugué”.

La Càtedra Emili Pujol 2022 s’ha presentat, dimarts 28 de juny, a l’Auditori Municipal, amb les intervencions del director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull; el paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura i diputada de la Diputació de Lleida, Mercè Carulla; la directora del Curs, Estefania Balcells; el director artístic del Festival Marc Castellà, i el director de la Fira de Lutiers, Xavier Balcells.

Prèviament ha tingut lloc una actuació musical a càrrec de Júlia Bonet, alumna de 6è curs del grau professional del Conservatori.

El director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, ha felicitat l’organització de la Càtedra “pel mèrit que té arribar a les 41 edicions i la seva capacitat de reinventar-se, com amb el concert de Joan Dausà”. Ha destacat “el Festival de Cervera com un dels més importants de Catalunya, i que la ciutat continua sent una capital cultural, sobretot pel que fa a la música”.

El paer en cap, Joan Santacana, ha afirmat que “Cervera se sent orgullosa d’un esdeveniment que -parafrasejant Joan Dausà- ho té tot: alumnes amb ganes d’aprendre, professors de prestigi i una mostra de la construcció dels instruments”.

La regidora de Cultura, Mercè Carulla, ha destacat “que durant 15 dies els carrers de Cervera s’omplen de vida amb la música.” Ha remarcat que la Paeria, a més del conveni de col·laboració amb la Càtedra, enguany coorganitza el concert de Joan Dausà amb la finalitat d’arribar a més públics.

Més informació i venda d’entrades a www.catedracervera.cat.