Inici » “Il·lusió”
"Il·lusió"

“Il·lusió”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dilluns 3 de maig).

Polisèmia és la propietat d’algunes paraules de tenir més d’un significat.

Il·lusió és una paraula polisèmica. Segons el diccionari, té dues accepcions semàntiques:
– Engrescament experimentat amb l’esperança de realització d’alguna cosa.
– Falsa aparença que condueix a engany o error.

  • A Cervera i a la Segarra estem en una situació pandèmica bona. Solament cal veure els mapes comarcals de la Covid que mostra la televisió. Hi apareix una taca groga al centre de Catalunya, que correspon a la Segarra, rodejada completament del color carmesí de moltes comarques. La situació ens il·lusiona en la mesura que indica que anem bé i que el virus és poc actiu.

    Esperem que aquesta condició particular actual de la Segarra s’estengui ràpidament a comarques veïnes. La vacunació és un element fonamental per fer-ho possible i està avançant a un ritme bo que, a més, tot indica que augmentarà. L’esperança en les vacunes ens fa molta il·lusió, en la mesura que fan disminuir el risc de contraure la malaltia i de patir les seves conseqüències o que siguin les mínimes possibles en cas de contagi.

A més, escoltem com les autoritats indiquen que quan acabi l’estat d’alarma, el 9 de maig, probablement es modifiquin algunes de les mesures preventives, com poden ser el toc de queda (cobrefoc o seny del lladre) o l’obertura de la restauració per sopar. Albirar el retorn a l’activitat que existia abans de març del 2020 és una de les il·lusions més ambicionades.

Il·lusió per l’estat actual de la pandèmia, per la confiança en la vacuna i per la proximitat de l’activitat social habitual. Estem engrescades i engrescats amb aquesta esperança.

Tanmateix, no està tot el blat al sac ni està ben lligat. Se sap que si no es continua amb una disciplina estricta en l’ús de la mascareta, en la reiterada higiene de les mans, en la distància interpersonal i en la ventilació suficient dels interiors, hi haurà alguns grans de blat que cauran fora del sac i que poden escampar el virus, infectar persones i, fins i tot, obligar a reprendre restriccions col·lectives. Si es dona aquesta situació, tot haurà estat una il·lusió, en l’altre sentit de la paraula: falsa aparença que condueix a engany o error.

Està a les nostres mans que la il·lusió generada pels avenços no es converteixi en una il·lusió conseqüència dels nostres descuits. Fem que aquest joc de paraules no sigui una realitat.

Salut!


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 30 d’abril de 2021, es resumeixen en el quadre següent:

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

18

ACUMULAT

997

S’ha passat de 22 a 18 casos positius actius en la darrera setmana. És la confirmació del descens continuat que es va iniciar a mitjans abril. La xifra és baixa i va acompanyada d’un índex de rebrot (87) i d’una taxa de reproducció (0,47) també baixes. Aquesta situació és bona, però si hi ha un augment de casos, encara que sigui de poca dimensió, suposarà un increment considerable dels indicadors de transmissió de la malaltia al ser el punt de partida baix. Per evitar-ho cal recórrer a les dues eines que tenim: la protecció (mans – distància – mascareta – ventilació) i la prevenció (vacunació).

Sembla que ambdues eines han funcionat la darrera setmana, ja que “solament” han estat 5 les cerverines i cerverins que han contret la Covid (una mitjana de 0,7 al dia). Resultat que no s’assolia des de feia temps. Anem per bon camí, procurem no desviar-nos.

Han estat 9 les persones que han superat la malaltia en els darrers set dies.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret i acumulats és la següent:

Les gràfiques mostren el descens sostingut de casos diaris i l’estabilització en els acumulats.


Vacunació a la Segarra

Les dades de Salut indiquen que en la darrera setmana s’han administrat 362 vacunes en primera dosi i 385 en segona, un total de 745 vacunacions.

Actualment hi ha 5.090 persones vacunades en primera dosi (22,10% del total de la població) i 2.274 d’elles han rebut, també, la segona dosi (9,87% del total de la població). La taula següent exposa l’evolució d’aquesta darrera setmana:

 

23 abril

Increment

30 abril

1a dosi

4.728

20,72%

362

1,38%

5.090

22,10%

2a dosi

1.891

8,29%

383

1,58%

2.274

9,87%

El ritme de vacunació ha estat molt semblant al de la setmana anterior, al voltant de les 750 vacunes administrades, dividides a parts iguals entre primera i segona dosi. És lent encara. Si es mantingués suposaria que no s’arribaria al 100% de la població segarrenca vacunada fins d’aquí 50 setmanes (pràcticament un any).

L’arribada de més vacunes, amb la nova marca Janssen inclosa, ajudarà a accelerar el ritme. Caldria vacunar unes 600 persones setmanals, en primera dosi, per arribar a l’objectiu, comunicat per les autoritats sanitàries, de tenir el 70% de la població vacunada a finals d’estiu.

Desitgem que així sigui.

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 3 de maig de 2021.