Inici » Enquesta per conèixer la demanda de serveis de la futura cooperativa de cures de Cervera
Enquesta per conèixer la demanda de serveis de la futura cooperativa de cures de Cervera

Enquesta per conèixer la demanda de serveis de la futura cooperativa de cures de Cervera

La Paeria de Cervera, amb el suport i col·laboració de Ponent Coopera, impulsa un projecte destinat a la creació d’una cooperativa de cures que ofereixi serveis de la llar i atenció a les persones a domicili al municipi.

Aquestes tasques de cures, històricament, han recaigut sobre l’entorn familiar, especialment sobre les dones, però en l’actualitat aquests entorns no poden fer-se’n càrrec i s’acaben externalitzant. Per contra la demanda de serveis de cures va augmentant per culpa de factors demogràfics com l’augment de la taxa d’envelliment, que s’agreuja en entorns rurals.
Davant d’aquesta demanda, i sumat al desprestigi d’aquest tipus de feina poc valorada tot i ser imprescindible per la vida i reproducció de les famílies, genera un sector precaritzat on les treballadores, majoritàriament dones migrades i racialitzades, en molts casos no gaudeixen de contractes de treball regularitzats i condicions dignes de treball.

  • Una de cada tres treballadores de la llar i les cures viu per sota del llindar de la pobresa i sense contracte escrit ni alta a la Seguretat Social.
  • Aquestes persones poden ser acomiadades sense justificació i sense dret a atur. Tampoc gaudeixen de protecció en cas de baixa laboral.
  • El 10% afirma haver patit abusos sexuals.
  • Van ser un dels col·lectius més afectats durant la pandèmia al no tenir cap dret reconegut.
  • El 95% de les treballadores de la llar i les cures treballen més de 8 hores diàries sense cobrar hores extres.
  • El 85% té contractes de 5 hores que impossibiliten poder dur a terme les tasques encarregades.

Les cures són imprescindibles pel nostre model de societat actual i depèn de nosaltres canviar la dinàmica actual. També en som responsables com a consumidors i usuaris.

L’objectiu del projecte és prendre la iniciativa i treballar per oferir alternatives que garanteixin tant la qualitat del servei com unes condicions dignes a les treballadores.

El projecte ha anat agafant forma i després d’una sèrie de trobades amb el grup impulsor, format majoritàriament per treballadores del sector, ens trobem en un moment clau on és necessari estudiar en detall la viabilitat del projecte per continuar endavant i acabar-lo materialitzant.

Per aquest motiu, és imprescindible conèixer de primera mà la demanda real dels serveis d’aquesta tipologia tant a Cervera com a la resta de comarca, així com la implicació en el projecte de les usuàries d’aquest tipus de serveis i els seus entorns familiars.

Les respostes d’aquest formulari seran utilitzades únicament per estudiar la viabilitat econòmica del projecte i en cap cas comprometran a la contractació de cap mena de serveis. Per tal d’assegurar uns resultats el màxim representatius us demanem que respongueu amb sinceritat i confiança.

Enllaç al formulari.