Inici » Els Mossos d’Esquadra retornen una font de pedra perduda a Cervera
Els Mossos d’Esquadra retornen una font de pedra perduda a Cervera

Els Mossos d’Esquadra retornen una font de pedra perduda a Cervera

Agents de la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra han retornat a la Paeria de Cervera dues peces de pedra atribuïdes al municipi, a través del paer en cap, Jan Pomés, i el regidor d’Urbanisme, Antonio Delgado.

Una d’elles es tracta de l’estructura d’una font, formada per dues peces de pedra (frontal i pica) d’estil modernista, amb l’escut de la població i la inscripció CERVERA.
Per altra banda, també es va recuperar una dovella amb la inscripció “PERE DURAN 1790”, provinent, molt probablement, d’un ornament arquitectònic d’un edifici de la població. 

Les primeres notícies de la família Duran a Cervera es remunten al segle XVII. Eren una família que formava part de la petita burgesia de la localitat. Des de finals del segle XVIII vivien al carrer Major, prop del portal de Santa Anna. Els Duran han estat sempre presents a diferents àmbits de la ciutat, per exemple, l’actual Museu de Cervera està ubicat a l’antic domicili d’Agustí Duran. L’antiga casa Mas Duran va quedar derruïda durant la Guerra Civil i és d’aquí d’on es creu que prové aquesta dovella amb la inscripció “PERE DURAN 1790”. (Font: Informació extreta de “Les Famílies Duran i Sanpere”, Eulàlia Duran, historiadora). 

Els investigadors de la DIC van rebre el 31 de novembre de 2023 un avís per part dels Agents Rurals on informaven que en una casa ubicada a la demarcació de Tarragona hi havia dues peces de pedra amb inscripcions i simbologia inequívoca de l’Ajuntament de Cervera. Els agents van intervenir el material, per tal de preservar-lo. Aquesta acció policial ha comptat amb la col·laboració de la Unitat d’Investigació de Cervera. 

Es desconeix quan van ser deslocalitzades aquestes peces. A hores d’ara s’estan fent comprovacions als registres patrimonials, no informatitzats encara, per poder ubicar l’immoble de procedència de la dovella, ja que consta als arxius municipals de Cervera, que la família Duran eren posseïdors de diferents immobles i altres propietats.

Informació de l’Oficina de Comunicació dels Mossos d’Esquadra.