Inici » El Festival de Pasqua homenatjarà la figura de Pau Casals i altres compositors exiliats
El Festival de Pasqua homenatjarà la figura de Pau Casals i altres compositors exiliats

El Festival de Pasqua homenatjarà la figura de Pau Casals i altres compositors exiliats

Cervera es tornarà a convertir en la capital de la música clàssica catalana del 30 de març al 8 d’abril, amb motiu de la 13a edició del Festival de Pasqua, que programa 15 concerts en cinc espais diferents de la ciutat.

Es viuran 10 produccions musicals diferents que es concretaran en un total de 15 concerts, distribuïts en 6 dies i en 5 espais d’actuació.
El concert inaugural anirà a càrrec de l’Orquestra Julià Carbonell amb el programa “Música i exili”. La programació seguirà amb el Cor Madrigal, que interpretarà “Un segle de música coral catalana”; també es viurà un concert degustació que comptarà amb la presentació del nou disc de Lluís Capdevila, “Lament”; el tenor Roger Padullés i el pianista Francisco Poyato ens aproparan “Les cançons de Pau Casals”; Roger Illa interpretarà amb un fortepiano el programa “La música per a tecla del XVIII i XIX català. Emigració, exili, duel i retorn”; Kebyart Ensemble portarà a Cervera “Memòria”; Nexus Piano Duo, el programa “Un piano i quatre mans”; el Quartet Atenea, “Des de Quito a St. Petersburg passant per Barcelona”; i l’Orquestra Barroca Catalana clourà el festival amb “L’esplendor del barroc català”.
Com és habitual, també tindrà lloc un espectacle dedicat als més petits per acostar-los la música i la cultura. En aquest cas anirà a càrrec de la companyia Eix Creatiu amb “A tentipotenti”.

El director artístic, Jordi Armengol, destaca que en aquesta edició el Festival de Pasqua es commemora el 50è aniversari de la mort de Pau Casals i, tot fent èmfasi amb l’exili que va patir un dels nostres compositors i intèrprets més universals, el certamen posarà en valor l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats.
Tal i com destaca Armengol, Pau Casals és una de les personalitats de la nostra cultura més universals i símbol de la lluita per la pau a través de la música. A causa de l’esclat de la Guerra Civil i el posterior establiment de la dictadura, Casals, a l’edat de 63 anys, va patir exili degut als seus ideals, ben coneguts per tothom. Ja no tornaria mai més a Catalunya i moriria el 1973 a Puerto Rico. Va estar, doncs, 34 anys sofrint l’enyorança i el sentiment de desarrelament que comporta viure forçosament lluny de casa. De la mateixa manera, el director artístic també afirma que “molts altres músics, ja des del segle XVIII, també es van veure obligats a deixar el nostre país, sigui per motius ideològics com Casals o bé emigrant per poder treballar a l’estranger”. L’obra de tots ells conforma un llegat, en molts casos dispers, que també hem de descobrir, valorar i finalment, reivindicar.
D’aquesta manera, dos fils conductors recorren la programació del Festival d’enguany: la música i la vida de Pau Casals i l’obra de músics de qualsevol època exiliats o emigrats. Al repertori de cada concert, treballat juntament amb cadascun dels intèrprets, s’hi troba com a mínim alguna peça dels següents tretze compositors: els exiliats Ramon Carnicer, Francesc Andreví, Jaume Pahissa, Pau Casals, Montserrat Campmany, Baltasar Samper i Robert Gerhard i els emigrats Manuel i Josep Pla, Domènec Terradellas, Lluís Benejam, Narcís Bonet i Moisès Bertran.

Cal destacar que enguany es tornen a organitzar diverses activitats paral·leles, ja que el Festival de Pasqua vol ser una reunió d’aquells interessats per la música clàssica catalana i la seva història (tant contemporània com passada). En aquest sentit, es projectaran dos documentals sobre la vida i les principals fites de Pau Casals, una conferència a càrrec de Pepe Reche sobre l’Orquestra Pau Casals, i una exposició i conferència amb Jaume Ayats sobre els “Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”.

El Festival de Pasqua s’ha presentat, dilluns 6 de març, amb l’assistència del paer en cap de Cervera, Joan Santacana; el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, Albert Turull; la regidora de Cultura i diputada de la Diputació de Lleida, Mercè Carulla, i el director artístic, Jordi Armengol.

El Festival està organitzat per la Paeria de Cervera i és un punt de trobada pel sector de la música clàssica a Catalunya i un aparador de la música clàssica que es fa a Catalunya. Compta amb el suport de departament de Cultura de la Generalitat a través de l’ICEC i de la Diputació de Lleida a través de l’IEI.

Entrades anticipades a la venda

Totes les persones que vulguin gaudir dels 15 concerts programats en el certamen d’enguany, ja poden adquirir les seves localitats a través del web: festivalpasqua.cat
Com és habitual, la compra anticipada està bonificada amb diversos avantatges. Un dels més destacats és el descompte de més d’un 20% en el seu preu, ja que dels 18 euros dels concerts de vespre a taquilla, es passa a 14 euros si es fa la compta anticipada pel web. Paral·lelament, també es poden adquirir de forma anticipada les entrades pels concerts de matí per només 6 euros.
També s’han posat a la venda els abonaments al Festival, per tant, els interessats en assistir a més d’un concert poden escollir l’adquisició d’un abonament que els permetrà veure tots els concerts del certamen per només 70 euros, la qual cosa suposa un 40% de descompte. També hi ha abonaments específics per gaudir dels concerts de vespre per només 55 euros. Els concerts matinals també tenen el seu propi abonament, el qual permet gaudir de dos concerts diferents per tan sols 10 euros.
En aquesta edició, l’organització renova els acords amb diverses entitats i organitzacions com el Carnet Jove, el Club TRESC i diversos mitjans de comunicació, entre d’altres, per oferir descomptes entre els seus abonats. També gaudeixen d’importants bonificacions el col·lectiu “Apropa Cultura”, els majors de 65 anys i les famílies monoparentals i/o nombroses. Cal recordar que les diferents opcions de descompte (entrada anticipada o a través d’aquestes rebaixes amb entitats o subscriptors de mitjans) no són acumulables entre elles.

Aposta contundent per acostar la música clàssica catalana als més joves

En aquesta política de fer accessible la música clàssica catalana a totes les capes de la societat, el Festival de Pasqua també vol fer una especial atenció als més joves. Per aquesta raó, els concerts de vespre tindran un preu de només 6 euros pels menors de 18 anys i de 2 euros en el cas dels concerts matinals.

Informació aportada pel Servei de Premsa del Festival de Pasqua.