Inici » “Contra les violències, ni un pas enrere!”
"Contra les violències

“Contra les violències, ni un pas enrere!”

Manifest de la Paeria de Cervera en motiu del 25-N, Dia internacional contra les violències vers les dones i les nenes.

CONTRA LES VIOLÈNCIES, NI UN PAS ENRERE!

Vivim en una societat patriarcal i profundament masclista, i sabem, per dies commemoratius com el d’avui, que els feminicidis són només la punta de l’iceberg. Un iceberg que, a la part invisible, hi ha milers de violències quotidianes i silenciades que sustenten un sistema de dominació que ens vol submises.

I avui, Dia internacional contra les violències vers les dones i les nenes, cal parlar també per aquelles que ja no poden. Al llarg d’aquest 2020 hi ha hagut 25 feminicidis al conjunt dels Països Catalans. O dit d’una altra manera, s’ha matat una dona cada dues setmanes. 25 dones i nenes assassinades pel simple fet de ser-ho.

Que a les dones ens maten és un fet. I és visible perquè, ara ja sí, els mitjans de comunicació acostumen a fer-se’n ressò. Si en alguna cosa hem avançat, és en el rebuig que això genera a la societat. Però no oblidem que els assassinats són la conseqüència de tot un ventall de violències silenciades i normalitzades que creen un pòsit i que cal destinar-hi recursos també per combatre-les. Unes violències inserides al moll de l’os de l’estructura social: les trobem al carrer en forma d’assetjament sexual, als mitjans de comunicació quan ens cosifiquen o ens infrarepresenten, a les nostres feines amb una bretxa salarial d’un 23%, a l’escola quan encara es permeten projectes educatius que segreguen per sexe, a les nostres llars quan en època de confinaments constants ens reclouen sense excepció amb l’agressor, etc.

Des de la Paeria de Cervera ens fem nostre el vell eslògan feminista que ‘allò personal és polític’ i creiem que fer visibles aquestes violències contribueix a caminar cap a la seva erradicació. Cal trencar el silenci i prendre consciència comunitària perquè les violències masclistes NO són un fet aïllat, NO pertanyen a l’àmbit privat, NO m’afecten només a mi.

Finalment, si una cosa ens ha ensenyat el moviment feminista és que la voluntat d’esdevenir societats de progrés ha d’acompanyar-se necessàriament de la mirada feminista. Si no és així, no caminarem cap a la transformació i l’alliberament de TOTA la societat. Per això, la importància que fem passes cap a la construcció de municipis feministes i del compromís de les administracions públiques en la lluita feminista. A Cervera, tenim el ferm convenciment d’assumir aquest repte.

#CerveraFeminista

Cervera, 25 de novembre de 2020.