Inici » “Comunitat”
"Comunitat"

“Comunitat”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (divendres 23 d’octubre).

Tots els indicadors d’evolució de la COVID-19 han fet palès que l’anunciat rebrot de l’epidèmia a la tardor s’ha materialitzat i, fins i tot, amb més virulència de l’esperada. Darrerament s’estan aplicant, a tot el món, mesures inusuals: estats d’alarma, tocs de queda, tancaments perimetrals de territoris, suspensió d’activat de sectors econòmics…

Són mesures dràstiques i impopulars. Tota limitació de drets suposa una incomoditat afegida a la inquietud provocada pel virus. El binomi format per la protecció de la salut pública i la limitació de drets individuals i socials és de difícil conciliació i la recerca de l’equilibri implica desacords importants en la població.

Segurament no hi ha consens sobre l’oportunitat ni sobre l’abast de les mesures, és lògic, però ens cal disciplina a l’hora de seguir-les. Solament així podrem contrastar la seva eficàcia i, només quan sigui possible valorar el resultat de la seva aplicació, podrem determinar la validesa de l’oportunitat i l’abast.

Sí que hi ha, o hi hauria d’haver, consens en la conscienciació que l’epidèmia la vivim en societat i que és obligació de tothom prendre actituds proactives per evitar la seva propagació. Repetim: mans-distància-mascareta, grups reduïts, ventilació d’espais, reducció de mobilitat i de trobades socials i familiars…

Però el consens, també, ens cal a l’hora de retrobar el sentiment de comunitat, sentiment que ens convida a entendre que el que passa als altres ens passa a nosaltres, que compartir patiments reconforta i que el suport mutu és necessari per avançar cap a una societat solidària i cohesionada.

En moments com l’actual és molt necessari fer comunitat. Hem i volem ser útils a les persones que estan afectades per la malaltia, a les seves famílies i a tothom que, com a conseqüència de la crisi econòmica que està acompanyant la sanitària, passen moments de dificultats. Aquestes situacions tenen conseqüència físiques i, també, psicològiques i la participació de tots pot ser un bon ajut per superar-les.

Amb aquesta finalitat, des de la Paeria de Cervera s’està contactant amb les entitats ciutadanes per activar les seves persones voluntàries i establir una xarxa de cooperació que pugui resoldre necessitats derivades de l’epidèmia i, d’aquesta manera, contribuir a la resolució de les incidències personals, familiars i socials de les persones afectades, tot fent comunitat.

Aquesta xarxa té com a referents professionals i tècnics de la Paeria, del Centre d’Atenció Primària i del Consell Comarcal que, de forma coordinada, detecten les necessitats.

Si cooperem ajudem i ens ajudem.


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 21 d’octubre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

108

49

ACUMULAT

453

2.460

 

En la darrera setmana s’ha passat de 99 casos positius actius a 108. Són 9 més. Creixement mitjà d’1,3 al dia, molt inferior a la mitjana de la passada setmana, que va ser de 4,4. És un creixement preocupant en la mesura que hi ha cada dia més persones positives i, en conseqüència, més risc de contagi, però el menor creixement assenyala una possibilitat de millora si tothom té cura de mantenir la protecció individual i la prevenció col·lectiva.

Pel que fa al nombre de casos acumulats, continua essent alt. Dimecres dia 15 tenien o havien tingut la malaltia, des del mes de març, un total de 394 cerverines i cerverins. Una setmana després, aquesta dada és de 453 casos. És un creixement de 59 positius. Han agafat la malaltia la darrera setmana 8,4 persones al dia, dades elevades però una mica més baixes que la setmana anterior, quan eren 11 les persones que es contagiaven diàriament.

El nombre de persones que han superat la malaltia ha estat de 50 la darrera setmana. És la diferència entre el creixement acumulat de positius, 59, i el creixement de positius actius diari, 9.

Les fredes dades estadístiques es mouen en un escenari de baix creixement, però en un nivell significatiu d’extensió de la malaltia. Els cribratges a escoles i el seguiment ampli dels contactes estrets, que s’han fet en les darreres setmanes, són una eina eficaç per reduir contagis. Si ho acompanyem d’un generós suport comunitari, contribuirem molt a aconseguir-ho.

 

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 23 d’octubre de 2020.