Inici » “Comprar”
"Comprar"

“Comprar”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (divendres 18 de desembre)

Figuretes pel Pessebre (caganers especialment), decoració nadalenca (amb més o menys bon gust), obsequis per la parentela i les amistats (que potser encertarem, encara que és molt difícil), vestits per les festes (que millor no es facin i evitem contagis), perfums (que per molt que ens posem, no ens faran semblar mai els models que els anuncien), canalons, ingredients per l’escudella, torrons i altres menges (també el protector d’estomac i les sals de fruita per pair-los amb les mínimes conseqüències), …

Tots aquests elements formen part de la llarga llista de la compra que portem a la bossa o la butxaca aquests dies.

I haurem de decidir on anem a comprar-los. Les indesitjables restriccions ens han posat una dificultat a un dels costums més arrelats: anar de compres fora vila.

I això és una oportunitat.

Pels que vulguin comprar: podran redescobrir les botigues de Cervera, veuran que els locals son agradables, que s’hi pot trobar de tot, que el tracte és exquisit, que els preus són competitius, … i no cal anar de compres a altres localitats.

Per que volen vendre: podran recuperar clients antics i fer-ne de nous si condicionen el local de forma agradable, si ofereixen de tot, si tracten exquisidament els clients, si ofereixen preus competitius, … i tindran un negoci més pròsper.

Aprofitem l’oportunitat.

D’altra banda totes les compres i totes les festes cal fer-les amb precaució i prevenció i, en cas de dubte, el millor és abstenir-se per no posar la vida de ningú en perill.

Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 16 de desembre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

57

ACUMULAT

720

 

En la darrera setmana s’ha passat de 24 casos positius actius a 57. Suposa un augment de 33 persones. És una pujada anunciada, derivada del brot sorgit a la Residència de gent gran Mare Janer detectat a mitjans de la setmana passada. La situació de la Residència, a data d’ahir, és:

Hi ha 28 persones residents positives, 3 de les quals han estat derivades a l’Hospital d’Igualada per prescripció mèdica, a l’haver afectat la COVID les seves patologies prèvies. Els 25 restants estan a la zona vermella de la residència i mostren poca o cap simptomatologia, aquesta estabilitat és esperançadora, però cal esperar encara uns quants dies més per poder determinar la seva curació. El virus és imprevisible en la seva evolució.

Són 12 les persones treballadores positives, algunes d’elles estan ja en la fase final de la malaltia i podran incorporar-se en breu al servei. S’han cobert les baixes suficients per a poder cobrir les necessitats actuals de la residència. D’altra banda es va fer una crida per buscar persones disposades per treballar fent substitucions i la resposta ha estat molt bona i es disposa d’una borsa de treball que pot cobrir eventuals vacants.

Són 23 les persones residents negatives que estan, mentre duri el brot, confinades en les seves habitacions per protegir-les de contagis.

Durant aquesta setmana, s’han produït dues defuncions de persones residents negatives per causes naturals no vinculades a la COVID.

Ahir, dijous, es va fer test PCR a tots els residents i treballadors negatius per saber si algun d’ells ha estat contagiat des de la darrera revisió. Així, si apareixen nous positius asimptomàtics s’aplicaran els protocols establerts per la residència i la Generalitat per reordenar la gestió. Tant de bo no sigui necessari.

Fora de l’àmbit de la residència, l’evolució a Cervera de la malaltia continua essent favorable. Si als 57 positius actuals hi restem els 40 vinculats al brot, veiem que hi ha 17 persones positives. La situació no és greu, però cal continuar aplicant estrictament totes i cadascuna de les mesures previstes a nivell individual i col·lectiu. Els risc 0 no existirà mentre el virus estigui actiu.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

Imagen1.png

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

Imagen2.png

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 18 de desembre de 2020.