Inici » Cervera reuneix el segon Plenari de salut mental i joves
Cervera reuneix el segon Plenari de salut mental i joves

Cervera reuneix el segon Plenari de salut mental i joves

El Plenari, que està integrat per professionals que treballen sobre la població juvenil i la salut mental, va tenir lloc dijous 14 d’octubre a l’Auditori Municipal de Cervera.

Durant el 2019 es van crear tres grups per treballar la necessitat prioritzada de salut “La salut mental en joves”. El gener de 2020 es va fer un primer plenari de treball en format jornada on es va presentar la feina feta pels diferents grups: Treball en Xarxa, per clarificar i millorar tota la xarxa d’atenció a joves amb problemàtica de salut mental; Lleure i Salut Mental, per treballar des d’una vessant integradora i antiestigma el lleure de les persones joves; i Implicació de les famílies, per al seguiment i acompanyament de les famílies vulnerables de  joves amb problemàtica de salut mental.

Després d’un temps d’aturada per la pandèmia,  el  passat dijous 14 d’octubre va tenir lloc el  segon plenari, amb la participació d’unes 30 persones en representació del  món educatiu, de CATSalut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya,  l’Associació Salut Menta Ondara-Sió,  els Serveis Bàsics del Consell Comarcal, l’Institut Català de la Salut, Joventut de la Paeria de Cervera, l’Oficina Jove, l’Espai Jove, el projecte Keep Calm,  el Pla Educatiu i d’Entorn i l’Associació d’Usuaris de la Sanitat Pública de la Segarra.

Tot aquest conjunt de professionals van coincidir que la situació de confinament i post-confinament causada per la COVID-19 ha comportat canvis i problemes de salut mental en els i les joves de Cervera i de tota la comarca.

Per això, des d’aquest grup es treballa per detectar i prevenir les situacions que comporten aquestes problemàtiques. Les diferents entitats participants van presentar els serveis i les accions per tal d’acompanyar els i les joves de Cervera i també per oferir suport a les seves famílies.

Es va fer un repàs de la feina feta i es van obrir noves línies de treball: engegar el Grup d’ajuda mútua per a familiars de joves amb problemàtica de salut mental; mantenir i millorar el seguiment i l’acompanyament de les famílies vulnerables amb joves amb problemàtica de salut mental; treballar en els nous models d’oci amb incidència en la reducció de riscos (consum de substàncies i civisme); seguir treballant conjuntament i de manera coordinada per planificar la formació i els tallers que s’ofereixen a joves des dels instituts i els diferents espais, i també la que es dona a les famílies i professionals, tot segons la demanda i les necessitats detectades; i seguir treballant per a la millora de dotació de recursos tan necessaris per la bona atenció de la joventut de la comarca.

 

El projecte “Keep Calm” segueix actiu a Cervera

“Keep Calm” és un projecte d’acompanyament a través del lleure per a joves de 15 a 25 anys amb problemàtiques diverses de salut mental, sense necessitat de diagnòstic (conductes disruptives, aïllament, canvis bruscs d’ànims… ). 

Es divideix en dos tipus d’espais d’acompanyament:

– Acompanyaments individuals amb els joves que així ho vulguin (en el lleure, cap a la inserció/orientació laboral i/o altres problemàtiques diverses…), sempre fent xarxa amb el territori i aprofitant els seus recursos.

– Trobades grupals: assembleàries, on es decideixen les activitats que es volen fer, i/o lúdiques (campionats de ping-pong, carnaval, fusteria, voluntariats, tallers de cuina…). Des del gener s’han dut a terme 35 activitats i n’hi ha 15 més de previstes fins a final d’any. Actualment hi ha 13 joves vinculats al grup, i 24 han participat de les activitats.

L’horari i ubicació de les trobades grupals acostuma a ser el divendres de 17 a 19 h a Cervera (El Racó, Espai Jove). També es fan, aproximadament una al mes, trobades lúdiques en cap de setmana, de temporització variable.

Està destinat a joves de la Segarra, i també està obert a joves de l’Urgell, i la inscripció és gratuïta.

El projecte està promogut pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i el desenvolupa la Cooperativa de lleure Quàlia del Grup Alba.

 Més informació: https://lleurequalia.cat/ca/c/home-keep-calm-165