Inici » Cervera reobre el Museu del Blat
Cervera reobre el Museu del Blat

Cervera reobre el Museu del Blat

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha inaugurat, dimecres 29 de març, el nou equipament museístic, que està ubicat a l’Antiga Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera.

L’acte inaugural també ha comptat amb les intervencions del paer en cap, Joan Santacana; el president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch; i la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach. 

El paer en cap, Joan Santacana, ha destacat que el Museu s’ubiqui a l’edifici del Sindicat, “una de les joies de Cervera, creat fa 100 anys com un temple dedicat al treball del camp”.
Francesc Lluch, president del Consell Comarcal, s’ha felicitat “per la recuperació de l’edifici, que ha de dinamitzar els sectors agrari i turístic de la Segarra”.
La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, ha “elogiat la tasca dels treballadors de la Xarxa de museus, que posen la cultura al servei de la gent”.
La consellera Teresa Jordà ha manifestat que “parlar de blat és la història de Cervera i comarca, i és just que aquest Museu torni a explicar la història i reivindiqui el futur de la pagesia”. Ha felicitat totes les institucions i persones que han fet possible la recuperació del Museu del Blat.

La directora del Museu de Cervera, Carme Bergés, ha explicat el contingut del nou espai museístic, i el comissari de l’exposició “Societats pageses i alternatives agràries”, Marc Verdés, ha ofert un recorregut guiat per la mostra.

A l’acte també hi ha assistit el secretari d’Alimentació de la Generalitat, Carmel Mòdol; els directors territorials d’Acció Climàtica, Ferran de Noguera; de Cultura, Albert Turull, i d’Empresa, Vidal Vidal; autoritats locals i comarcals, representants del programa Leader Catalunya Central, i nombrosos ciutadans que no s’han volgut perdre l’estrena del nou Museu.

El nou equipament ha representat una inversió de 248.234 euros, finançats amb un ajut del programa Leader de 69.995 euros i la resta (178.239 euros), amb fons propis de la Paeria de Cervera.

 

Museu del Blat 

Després de 10 anys del tancament de l’antiga seu al carrer Major, el Museu del Blat s’ha reobert en una nova ubicació, l’Antiga Farinera del Sindicat, edifici emblemàtic del sindicalisme agrari català.

L’equipament obre amb un format i un discurs renovat, però amb el mateix esperit de participació i retrobament que tenia en la seva fundació, als anys seixanta del segle passat.

El nou Museu, que conté sis àrees d’exposició, està plantejat com un espai interrogatiu encarat a debatre i crear opinió crítica entre els visitants.

Es podrà visitar els dissabtes, de 17 a 19 hores, i els diumenges i festius, de 12 a 14 hores. Els grups i les escoles poden concertar visites, fora d’aquest horari, fent una reserva prèvia a .

Jornada de portes obertes

El dissabte 1 d’abril organitza una jornada de portes obertes, de 12 a 14 hores, en què es farà una visita guiada a l’exposició ““Societats pageses i alternatives agràries” i una acció performativa a càrrec de l’artista Marta Pruna.