Inici » Cervera recorda les víctimes enterrades a la fossa comuna
Cervera recorda les víctimes enterrades a la fossa comuna

Cervera recorda les víctimes enterrades a la fossa comuna

Des de l’any 2008 cada primer dissabte de setembre s’organitza una trobada de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera.

En la trobada d’enguany, que ha tingut lloc dissabte 4 de setembre, també hi hagut un acte de record i agraïment a Josep “Pepón” Miret, un dels impulsors de les trobades i coautor del llibre “Desenterrar l’oblit. Memòries més enllà de la fossa comuna de Cervera”, que va morir l’any 2020; a Paquita Buron, familiar d’una víctima i també impulsora de les trobades, que ens va deixar a principis del 2021; i a Josep M. Llobet de Nuix, que va contribuir en la web amb la base de dades de les víctimes de la Guerra Civil a la Segarra, i que va morir el desembre del 2019.

A l’acte, que va tenir lloc al cementiri de Cervera, van intervenir el paer cap, Joan Santacana, i familiars de les víctimes enterrades a la fossa, entre les quals una persona provinent de Vallecas (Madrid), Miquel Fernández Espinar, que ha pogut localitzar el seu avi enterrat a la fossa de Cervera.

El treball de l’historiador Jordi Oliva ha permès identificar les persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, civils…
Al cementiri es troba un fitxer (417 fitxes) amb els noms de les persones enterrades a la fossa.

L’acte va acabar amb ofrenes florals, lectura de poemes i actuacions musicals d’alumnat del Conservatori de Cervera.

Segons el paer en cap, Joan Santacana, “Cervera commemora la dignificació de la fossa comuna i se sent honorada d’acollir les famílies de les víctimes que hi estan enterrades. Haver trobat les persones que van anar a la guerra i no van tornar és el seu nexe comú. Recordar-les és la missió que les uneix”.