Inici » Cervera il·lumina el campanar de color verd en motiu del Dia contra el càncer
Cervera il·lumina el campanar de color verd en motiu del Dia contra el càncer

Cervera il·lumina el campanar de color verd en motiu del Dia contra el càncer

El 4 de febrer és del Dia mundial contra el càncer. Per donar visibilitat a la malaltia, nombrosos edificis es tenyeixen de color verd, entre els quals el campanar de Cervera, que estarà il·luminat fins al dilluns 7 de febrer.

Des de l’Associació Contra el Càncer a Lleida, amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer (4 de febrer), continuem reivindicant un Acord Contra el Càncer perquè persones amb càncer i els seus familiars puguin fer front a la malaltia en igualtat de condicions.

Per aquest motiu, des de l’Associació fem públic el primer informe de la inequitat en càncer on mostrem les desigualtats que agreuja la malaltia en la població, perquè el càncer és igual per a tots, però existeixen factors que són determinants en la desigualtat davant del càncer, com el codi postal, la targeta de crèdit…
En la desigualtat davant del càncer, el teu codi postal afecta més que el teu codi genètic. El fet de viure en el món rural fa que les persones afectades de càncer visquin allunyats dels hospitals, i per això necessiten desplaçar-se per accedir als tractaments.
El nivell socioeconòmic és un factor de desigualtat davant al càncer. Entre despeses directes i indirectes, el càncer provoca un cost econòmic al 41% de les famílies superior a 10.000 € durant la malaltia. La incidència en càncer en persones en situació laboral de risc a Catalunya és de 4.131, persones que estan en l’atur, són autònomes o el seu salari es troba per sota del Salari Mínim Interprofessional, el que fa que les despeses derivades de la malaltia podrien no ser assumibles per elles. A més, a Catalunya s’estima que 8.021 persones diagnosticades de càncer cada any viuen soles. A aquestes se sumen els 11.204 nous diagnòstics en parelles de més de 65 anys.

Des de l’Associació lluitem perquè tothom tingui les mateixes possibilitats per a prevenir el càncer, perquè tots tinguem els mateixos drets d’accés a tractaments, recerca i ajuda, per acabar amb les diferències davant aquesta malaltia. I per això hem creat un acord per aconseguir-ho. Només posant-nos d’acord podrem assolir l’equitat, per això demanem a tota la població que s’uneixi a aquest Acord Contra el Càncer.


A més, hem organitzat diferents accions per mostrar totes aquestes desigualtats a la població lleidatana:

1. Taules informatives arreu del territori lleidatà durant aquesta setmana: Lleida (Ricard Vinyes), Mollerussa, Barbens, les Borges Blanques, Juneda, Balaguer i els Alamús.

2. Il·luminació en verd: Albagés, Agramunt, Albesa, Alcarràs, Alfarràs, Algerri, Alguaire, Almacelles, Almenar, Alpicat, Anglesola, Arbeca, Balaguer, Barbens, Bellcaire d’Urgell, Bell-lloc, Bellvís, Castelldans, Castellserà, Cervera, el Palau d’Anglesola, els Alamús, Fondarella, Golmés, Guissona, Juneda, les Borges Blanques, Linyola, Lleida (Departament de Salut, Subdelegació del Govern i Paeria), Menàrguens, Miralcamp, Mollerussa, Montgai, Ponts, Rosselló, Sidamon, Solsona, Tàrrega, Térmens, Torrefarrera, Torregrossa, Torrelameu, Vila-sana, Vielha, el Pont de Suert, Sort, la Pobla de Segur, Tremp i la Seu d’Urgell.

3. Concurs fotogràfic: del 4 a l’11 de febrer ‘Suma’t al verd’, podreu trobar tota la informació a les xarxes socials de l’Associació contra el Càncer a Lleida: @contraelcancer.lleida.

Informació aportada per l’Associació Contra el Càncer a Lleida