Inici » Cervera commemorarà el 15è aniversari de la dignificació de la fossa comuna del cementiri
Cervera commemorarà el 15è aniversari de la dignificació de la fossa comuna del cementiri

Cervera commemorarà el 15è aniversari de la dignificació de la fossa comuna del cementiri

Dissabte 2 de setembre tindrà lloc la trobada anual de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera, que enguany commemora el 15è aniversari de la dignificació.

L’acte de memòria, obert a tota la ciutadania, tindrà lloc a les 12 hores. Estan previstes ofrenes florals, la lectura de poemes, la interpretació de peces musicals a càrrec del Conservatori de Cervera i els parlaments. 

Les intervencions aniran a càrrec del paer en cap, Jan Pomés; l’historiador Jordi Oliva, impulsor del projecte de recuperació de la fossa comuna del cementiri de Cervera; familiars de les víctimes enterrades a la fossa; i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Font Agulló. 

 

Serà la 14a trobada de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna, un espai que es va dignificar l’any 2008 per iniciativa del Memorial Democràtic de Catalunya i la Paeria de Cervera.
La dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera és un referent estatal pel que fa a la recuperació de la memòria històrica.
El treball de l’historiador Jordi Oliva ha permès identificar les persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, civils…
Al cementiri es troba un fitxer (417 fitxes) amb els noms de les persones enterrades a la fossa.

De la iniciativa també n’ha sorgit el llibre Desenterrar l’oblit. Memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera” (Editorial Fonoll, 2020).
Es tracta d’un projecte proposat per Paquita Buron (Cerdanyola del Vallès, 1938-2021), filla d’una de les víctimes, i coordinat pels impulsors de les trobades Josep “Pepón” Miret (Cervera,1962 – Vic, 2020), Jordi Oliva (Sedó, 1965) i Rosa Papell (Taradell, 1963).