Inici » Cervera commemora el centenari del naixement de Ramon Turull
Cervera commemora el centenari del naixement de Ramon Turull

Cervera commemora el centenari del naixement de Ramon Turull

La Isagoge, setmana cultural prèvia a la Festa Major de Cervera, va dedicar la jornada del dissabte 17 de setembre a homenatjar la figura de Ramon Turull i Bargués (Cervera, 1922-2003) amb motiu del centenari del seu naixement.

La Regidoria de Cultura de la Paeria i l’Espitllera-Fòrum d’Estudis Segarrencs van organitzar un acte de públic de record a Turull, al Casal de Cervera, que va consistir en deu ponències breus sobre la seva figura. Van intervenir Albert Turull, fill de l’homenatjat, que va recordar el vessant familiar; Joan Miquel Camacho, sobre la Mútua Escolar i l’Institut; el net Narcís Turull, que va tractar sobre el vessant de dramaturg del seu avi; Joan Bergadà, sobre el Casal de Cervera i l’Ajuntament; Angelina Vergés, dels cursos de català per a adults; Carme Bergés, de la relació amb Agustí Duran i Sanpere; Teresa Pintó, editor; Eduard Montiu, llibreria Dondara; Xavier Santesmasses, publicista; i Montse Pont, poeta. Va conduir l’acte Max Turull, també fill de l’homenatjat, i la presentació va anar a càrrec de la regidora de Cultura, Mercè Carulla.

Des de la Paeria també es va organitzar, com a homenatge, la col·locació d’una placa commemorativa a la casa on va viure tota la vida Ramon Turull, al carrer Sòria, 3.
L’acte de descoberta va anar a càrrec del paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura, Mercè Carulla; i els fills de l’homenatjat, Max i Albert Turull. En representació de la Paeria també hi van assistir els regidors Ramon Augé, Joan Prat i Ricard Vicente.
Segons Joan Santacana, “durant els seus 81 anys de vida, Ramon Turull va exercir de cerverí i ho va fer des del seu carrer i des del seu barri que el van veure néixer, créixer i morir”.

La Biblioteca Josep Finestres de Cervera es va afegir a l’homenatge organitzant dos activitats: una narració de contes i una mostra de llibres.
La narració de contes, adreçada al públic familiar, va anar a càrrec Txell Morera. Estava basada en l’obra “La bruixa enemiga de la Carranca… i vuit històries d’animals” de Ramon Turull.
Acte seguit es va inaugurar la mostra bibliogràfica, a càrrec del paer en cap, Joan Santacana; la directora de la Biblioteca, Elisenda Valls; i Max i Albert Turull.
La mostra, que es pot visitar fins al divendres 23 de setembre, inclou obres literàries (poesia, teatre i narrativa) de Ramon Turull i altres títols de la seva faceta com a editor.

La jornada va cloure amb el sopar literari organitzat per Òmnium Cultural Segarra-Urgell, amb la col·laboració de la Paeria de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra, al Paranimf de la Universitat.
L’acte fou conduït per la periodista cerverina Judit Castellà, amb interpretacions literàries a càrrec del rapsoda Xavier Hidalgo i musicals d’Alba Bonet i Isaac del Pino, violí; Lluc Armengol, viola; i Duna Pomés, violoncel, del Conservatori de Cervera; i la lectura de poemes i textos de l’autor per part de familiars i altres personalitats en representació del món cultural cerverí.
La vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Mònica Terribas, i el paer en cap, Joan Santacana, també van intervenir en l’acte. Per Joan Santacana, “Ramon Turull estimava Cervera sense límits, com queda palès en els seus textos. Cal que les cerverines i els cerverins imitem Turull i ens contagiem d’aquesta estima; de Cervera, fem-ne bandera!”.

 


Setmana cultural Isagoge

La 46a Isagoge, setmana cultural preludi de la Festa Major, organitza un total de 26 activitats entre els dies 15 i 23 de setembre.

Enguany commemora dos centenaris: la construcció de la Farinera del Sindicat i el del naixement del mestre, escriptor, llibreter i editor Ramon Turull

Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç.