Inici » “Brot”
"Brot"

“Brot”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (divendres 11 de desembre).

La pandèmia evoluciona bé a Cervera, més avall se’n fa una anàlisi.

Malauradament, aquesta tendència es veurà trencada la propera setmana perquè s’ha produït un brot entre els usuaris de la Residència de gent gran Mare Janer.

Dilluns passat es van detectar símptomes en tres persones. Fet el test ràpid a les tres, una d’elles va sortir positiva. Immediatament se la va aïllar i la resta de residents es va confinar a les seves habitacions, tal com estableix el protocol establert a l’efecte.

Tot es fa, com ha de ser, sota la supervisió del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Seguint les seves indicacions, el passat dimecres es va fer test PCR a totes les persones residents i treballadores.

A causa que alguns usuaris han presentat lleus símptomes compatibles amb la malaltia, ahir se’ls va fer test d’antígens i va sortir resultat positiu en 8 persones. Així, a hores d’ara hi ha 9 persones positives aïllades en el que s’anomena zona roja de la residència i la resta, 44 residents, que no presenten cap símptoma, estan confinats a les seves habitacions per protegir-los de contagis.

Els símptomes de les 9 persones positives són lleus.

Cap persona treballadora de la residència presenta símptomes i estan totes i tots disponibles per treballar.

No és possible saber com evolucionarà el brot. Quan es coneguin els resultats dels PCR, probablement avui, es podrà tenir una aproximació més real a la situació.

La residència compta amb el suport del Departament de Salut i, també, del cos de Bombers per fer els moviments de persones entre diferents zones de la residència segons evolucionin els contagis. Cal desitjar que tinguin ben poca feina i es talli la transmissió aviat.

L’equip de la residència, Salut i bombers s’estan esmerçant per gestionar la situació. Ho fan de forma eficient, estem en bones mans.

Salut!

 

Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 9 de desembre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

ACTUALITAT

24

ACUMULAT

684

En la darrera setmana s’ha passat de 34 casos positius actius a 24. Suposa un descens de 10 persones. Continua la baixada significativa. En el darrer mes, tal com s’aprecia en la gràfica, el descens de casos ha estat continu.

Les mesures restrictives han estat eficaces i, de moment, la reobertura que es va iniciar el 23 de novembre no ha suposat trencar la tendència. Posem-hi tots el millor de nosaltres i lluitem perquè es mantingui.

En consonància amb les dades de positius actius diaris, el creixement dels casos acumulats també va a la baixa. En la darrera setmana hem passat de les 676 persones que havien tingut la malaltia des del mes de marc, a 684, aquest dimecres. És un increment de 8 casos (mitjana d’1,1 persones al dia). La setmana anterior el creixement va ser de 17 (mitjana de 2,4 al dia), cosa que suposa una reducció molt remarcable de la transmissió, especialment si recordem que en el pic del segon brot, a principis d’octubre, l’increment va arribar a ser de 77 persones a la setmana (mitjana d’11 persones al dia).

Ha estat de 18 el nombre de persones que ha superat la malaltia en la darrera setmana.

Malgrat tot, cal ser cauts i extremar mesures, especialment amb el període d’interrelacions socials, característic de les festes de Nadal.

I com s’ha comentat més amunt, els propers dies hi haurà pujada. Els positius detectats a la Residència Mare Janer no estan computats en l’anàlisi d’aquesta setmana.

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

L’evolució en les quatre darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 11 de desembre de 2020.