Inici » Aigües de Cervera impulsa un projecte per naturalitzar la depuradora i afavorir la biodiversitat
Aigües de Cervera impulsa un projecte per naturalitzar la depuradora i afavorir la biodiversitat

Aigües de Cervera impulsa un projecte per naturalitzar la depuradora i afavorir la biodiversitat

Aigües i Serveis de Cervera i Segarra (EASCS), companyia gestora de l’aigua i serveis mediambientals, ha posat en marxa una estratègia de naturalització de la seva Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Cervera.

Aquest projecte a la depuradora de Cervera representa una solució basada en la natura, ja que es tracta d’un sistema de diverses llacunes on l’aigua es depura amb els mateixos processos que tenen lloc en l’entorn natural.

L’avantatge d’aquesta infraestructura és que serveix d’hàbitat per a moltes espècies aquàtiques, com amfibis, que actualment es poden veure a les 4 llacunes que formen la depuradora. Amb l’objectiu d’afavorir la biodiversitat i incrementar els serveis ambientals que ofereix aquesta instal·lació, s’ha fet una diagnosi i un pla d’acció de biodiversitat.

Dins de les accions que contribueixen a la naturalització de la depuradora, es fa un manteniment ecològic de les zones verdes i s’incrementarà el nombre d’espècies vegetals amb la plantació de plantes arbustives autòctones en tot el perímetre de la planta per afavorir la presència de pol·linitzadors, ja que això beneficia les zones agrícoles properes.

A més, s’ha instal·lat un hotel d’insectes, caixes niu per a diferents aus insectívores i caixes-refugi per a ratpenats, que contribueixen al control de plagues i mosquits. També, se situarà una protecció perimetral per evitar que diferents depredadors entrin a caçar les aus que viuen a l’EDAR. 

Aigües de Cervera aplica protocols de control de flora invasora (que representen una amenaça per a espècies autòctones), realitza un manteniment ecològic de les seves zones verdes i impulsa accions perquè la depuradora sigui una instal·lació lliure de fitosanitaris. A més, té protocols d’actuació davant d’incidències amb la fauna i el personal rep formació periòdica sobre els ecosistemes i com preservar la biodiversitat autòctona de la zona.

 

Plans d’acció de biodiversitat

La protecció de la biodiversitat és un repte inajornable per al futur del planeta i de les persones. Aigües de Cervera està compromesa amb el medi ambient i, per això, ha desenvolupat un pla d’acció de biodiversitat per restaurar i preservar els ecosistemes naturals. Les solucions basades en la natura són uns espais idonis per potenciar la biodiversitat i per dur a terme iniciatives de recuperació de certes espècies vulnerables. 

Segons l’ONU, un milió d’espècies d’animals i vegetals estan en perill d’extinció. Per això, la col·locació de refugis i caixes-nius per aus i ratpenats també ha estat una de les iniciatives de la companyia per tal de potenciar la conservació d’aus, com ara els pardals, caderneres, cap-roigs, mussols comuns i facilitar la recuperació d’espècies amenaçades com l’òliba. 

Així mateix, Aigües de Cervera fomenta la sensibilització dels seus treballadors i les comunitats locals sobre la preservació del medi ambient amb iniciatives de conscienciació mediambiental. Una mostra d’això és el Programa BiObserva Voluntariat, una iniciativa corporativa implantada per a l’observació de les espècies d’avifauna. 

Aigües i Serveis de Cervera i Segarra és una companyia compromesa amb la preservació del medi ambient i de la biodiversitat que busca implementar solucions innovadores al voltant de la gestió sostenible de l’aigua, els recursos naturals i la salut ambiental, en línia amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. En aquest cas, contribueix a assolir l’ODS núm. 15: “Vida d’ecosistemes terrestres”. Les seves accions sostenibles estan orientades a reduir l’impacte de les seves accions en el medi ambient i preservar la biodiversitat en l’entorn.

Informació i imatge aportat pel Servei de Comunicació de EASCS.