Inici » “8 de març. Hi érem, hi som, hi serem”
"8 de març. Hi érem

“8 de març. Hi érem, hi som, hi serem”

Manifest de la regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+, Mireia Brandon i Trepat, amb motiu del 8 de març, Dia internacional de les dones treballadores.

8 DE MARÇ. HI ÉREM, HI SOM, HI SEREM

La història l’escriuen els guanyadors, aquells que, i no és un masculí genèric, persisteixen en les posicions de poder. A ningú se li escapa que la història ha estat especialment injusta amb les dones: segles d’invisibilitat, de menyspreu, de silenci. Les dones, i especialment les de classe treballadora, han estat obviades contínuament en una història que és impossible d’explicar sense el paper que hi han desenvolupat i les contribucions que han aportat fins a la societat actual.

El dia 8 de Març ens ha de servir per a la reflexió col·lectiva, i ha de ser, també, un moment de reconeixement a totes les dones sàvies que cremaven sota el pretext de bruixeria, a totes les obreres del tèxtil que van revolucionar el sindicalisme del segle XIX, i a totes les actuals treballadores de la llar que es troben en una situació extremadament precària. Totes elles han tingut un paper importantíssim en la nostra història, però segueixen estant invisibilitzades i silenciades.

És de justícia que les recordem, a les que ens han precedit i a les que a dia d’avui es fan càrrec de totes aquelles tasques imprescindibles per a sostenir la societat. Si una cosa ens ha deixat la pandèmia són exemples molt gràfics de com el treball de cures és indispensable, però també en aquest cas, com en la majoria de funcions que realitzen les dones, la seva feina està sistemàticament invisibilitzada i menystingut el seu valor social. Mentre els epidemiòlegs ocupen minuts de ràdio, televisió i pàgines de premsa escrita, les treballadores de neteja dels hospitals o el personal d’infermeria continuen sota condicions laborals lamentables que pocs mitjans han dimensionat com caldria. Els uns tenen prestigi, les altres són meres formigues. Però el dia a dia no se sustenta sense elles.

A Cervera volem que aquest 8 de Març serveixi per fer memòria històrica de la contribució de les dones al llarg de la història, que es converteixi en l’altaveu d’aquelles que ho fan en l’actualitat i en punt d’inflexió que encoratgi aquelles que vindran.

Perquè les dones hi hem estat, hi som i hi serem!
 

Mireia Brandon i Trepat
Regidora de Polítiques Feministes i LGTBI+