Inici » “Fem bondat?”
“Fem bondat?”

“Fem bondat?”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, per advertir respecte de les dades actuals de la Covid-19 a Cervera (9 de desembre de 2021).

Potser una mica endut per l’eufòria de la notícia, el passat 18 d’octubre comunicava que la situació COVID a Cervera era zero i animava a tothom a la recuperació del pols habitual de la vida.

Tanmateix, també advertia que la major mobilitat i l’augment d’interaccions socials, facilitades per l’alleugeriment de les mesures restrictives que la Generalitat havia imposat, oferia més possibilitats al coronavirus per expandir-se. I així ha estat i, en l’actualitat, hi ha a Cervera una seixantena de casos positius.

Tenim una dicotomia que ens fa ballar el cap: volem fer coses, ens ho mereixem, però no gosem fer-les per por.

Podem combinar les dues coses? Evidentment, sí. Solament ens cal aplicar allò que els nostres savis avis ens deien: nen (o nena), fes bondat!

Fem coses, clar que sí, però fem-les bé. Tenim dues armes que ens permeten no deixar de fer res amb gairebé tota la seguretat que no encomanarem i no ens encomanaran: la vacuna i la mascareta. Però les hem d’utilitzar les dues, ja que individualment no són prou eficaces.

La vacuna ens reforça el cos davant una invasió del virus. Si ens entra dins, els anticossos generats per la vacuna mitiguen o anul·len els seus efectes. No eviten del tot la malaltia, però, serà lleu o imperceptible si l’agafem. Està demostrat que la gran majoria d’infeccions greus es donen en persones no vacunades.

La vacuna, però, no evita que el virus pugui entrar en el nostre cos. Si en els ambients on ens movem hi ha algú que té la COVID, ens la pot transmetre encara que estiguem vacunats. La forma d’evitar aquesta transmissió és, com tothom sap, l’ús tossut de la mascareta i, també,  mantenir les distàncies, la neteja de mans i la ventilació d’espais. Però, sobretot, la mascareta.

Fem de tot i no hem de tenir por si estem vacunats i portem la mascareta en les interaccions socials. Això és fer bondat i això ens permet continuar la nostra activitat amb seguretat.

Hi ha un tercer element de protecció, més recent: l’ús del passaport COVID. La Generalitat l’ha imposat en aquells llocs tancats on entem en contacte amb altres persones i la protecció de la mascareta és més baixa: en l’hostaleria, on ens l’hem de treure per beure i menjar; en gimnasos i sales de ball, on l’activitat ens fa respirar amb més força; i en residències de gent gran o persones discapacitades, on els usuaris són més febles davant una possible infecció.

En aquests llocs hi ha més risc de transmissió del virus i és lògic que s’exigeixi a qui hi acudeix que estigui vacunat. Així, en cas de contagi, els efectes seran lleus.

Si us plau, no ens fem trampes al solitari i no enganyem els propietaris dels locals. Aquelles persones que no estiguin vacunades haurien d’abstenir-se d’acudir-hi fins que no tinguessin el passaport.

Fem bondat. És el millor per tothom.

 

Dades de vacunació a Cervera

Les dades de vacunació a la nostra ciutat són força bones. Gairebé el 80% hem rebut la primera dosi de la vacuna i el 72% tenim la pauta completa. A més, el 12% ja tenim administrada la dosi de reforç.

Si descomptem la població menor de 12 anys, que no pot rebre la vacuna, les dades són molt millors: el 91% té la primera dosi i el 83% la pauta completa.

Aquestes dades són esperançadores i ho seran més a partir de dilluns quan es comenci la vacunació de persones entre 5 i 11 anys. Això servirà, entre altres coses, per limitar la transmissió en l’àmbit escolar i en les activitats extraescolars, llocs on el virus s’està movent darrerament amb facilitat.

Són poques les persones que no s’han vacunat (el 9% de les majors de 12 anys). Totes tenen el dret a no fer-ho, però les animo que, per solidaritat amb la comunitat amb qui conviuen, ho facin.

El quadre següent resumeix l’estat actual de la vacunació a Cervera: 

 

 

 

 

Primera dosi

 

Pauta completa

 

No vacunats

 

 

 

 

Núm.

%

 

Núm.

%

 

Núm.

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Població total

 

9.350

 

7.397

79,11%

 

6.751

72,20%

 

1.953

20,89%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majors de 12 anys

 

8.138

 

7.397

90,89%

 

6.751

82,96%

 

741

9,11%

 

Salut!

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.