Inici » “Cervera, ciutat cardioprotegida” es dota d’un nou desfibril·lador
“Cervera

“Cervera, ciutat cardioprotegida” es dota d’un nou desfibril·lador

Cervera disposa, des del dimarts 9 de novembre, d’un nou desfibril·lador, al servei de qualsevol persona que el pugui necessitar, a la Farmàcia Nova Cervera, situada a l’avinguda de Francesc Macià, 42.

La Paeria es va afegir l’any 2015 al projecte “Cervera, ciutat cardioprotegida”, que va consistir en la col·locació de desfibril·ladors a totes les farmàcies i un a la plaça Major, a la façana de l’Oficina local d’ocupació i habitatge. 

Aquesta dotació inicial s’ha anat completant amb la distribució de més aparells en equipaments del municipi: pavelló poliesportiu, piscina coberta, Gran Teatre de la Passió, camp de futbol, les escoles Arques, Balmes i les Savines, i el vehicle de la Policia Local.
La Paeria realitza el manteniment anual de tots aquests desfibril·ladors, així com la reposició de pegats i bateries, un servei a càrrec de l’empresa CardioSOS Global Protection.
Aquesta xarxa es complementa amb d’altres aparells de titularitat privada, en què cada titular del contracte compta amb el servei de manteniment propi.

Com a darreres actuacions s’ha instal·lat un desfibril·lador a la Nova Farmàcia, establiment fundat a Cervera l’any 2020, i s’ha canviat d’ubicació l’aparell de la plaça Major, que s’ha traslladat al racó de Santa Maria per fer-lo més accessible. 

Segons el paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, “amb aquesta nova dotació, Cervera es consolida encara més com una ciutat cardioprotegida”.

 

“Cervera, ciutat cardioprotegida”

Cervera fou, l’any 2015, la primera localitat de Lleida i la tercera de Catalunya a formar part del projecte de “ciutats cardioprotegides”, impulsat per l’Associació Barcelona Salut, la Diputació de Lleida, el Departament de Salut, el SEM i l’Associació de Farmàcies.

El programa consisteix en la dotació d’aparells a farmàcies i equipaments municipals de Cervera a disposició de qualsevol persona que els pugui necessitar davant d’un episodi cardíac sobrevingut. La seva implantació forma part d’un l’estudi científic de l’hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona sobre les malalties cardiovasculars.

La proximitat i l’accessibilitat són factors clau per evitar la mort sobtada cardíaca, que pot afectar qualsevol persona i de forma inesperada.
Es disposa d’un màxim de 10 minuts per actuar i intentar salvar la vida de la persona, i d’aquí la importància que el desfibril·lador es trobi tan accessible com sigui possible.
El dispositiu només actua en cas de fibril·lació ventricular i pot ser utilitzat per qualsevol persona, encara que no tingui dels elementals coneixements sanitaris.
L’actuació en cas de mort sobtada comença amb la confirmació de la pèrdua de consciència del subjecte. Seguidament, cal trucar al telèfon d’emergències mèdiques 112 (SEM) i després aplicar el desfibril·lador, seguint les instruccions automàtiques. Finalment, s’ha esperar l’ambulància.