Inici » “Tardor”
"Tardor"

“Tardor”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dimecres 30 de setembre).

Comença la tardor.

La Festa Major, enguany diferent, ha acabat. El vent i el fred han deslluït l’ambient festiu que, d’altra banda, ja no tenia el bullici d’altres anys per les restriccions en les activitats, obligades per la pandèmia. Malgrat tot, el moviment generat per la Isagoge i la Festa Major ha suposat més contactes i concentracions de persones en els actes, fet que podia generar contagis. S’han aplicat totes les mesures recomanades per les autoritats sanitàries i s’ha apreciat molta diligència individual i col·lectiva, i el risc s’ha minimitzat. Des de la Paeria hem d’agrair el civisme demostrat.

Comença la tardor.

L’activitat social anirà desapareixent dels carrers i es traslladarà als interiors. S’ha demostrat que és en els ambients tancats on el virus es manifesta més actiu i, a més, al ser trobades de petit format, familiars o d’amics, hi ha certa relaxació en les mesures (mascareta abaixada, contacte físic proper…) i les possibilitats de transmissió es multipliquen.
És en aquests àmbits on es produeix, darrerament, l’augment de casos positius que, a més, ja no són individuals, sinó de 2, 3 o 4 persones.

Comença la tardor.

Els experts adverteixen que és una època on es podria produir una segona onada de l’epidèmia. Proposo un repte: lluitem perquè l’onada, si ve, sigui suau. És a dir:

–          No ens traiem la mascareta si estem amb altra gent, encara que sigui al voltant d’una taula menjant i bevent (bé, en el moment d’embocar, sí que l’hem d’apartar).

–          Encara que estiguem amb familiars o amb amics, evitem atansar-nos o tocar-nos. No cal, ja sabem que els estimem, ja els abraçarem més endavant.

–          Encara que semblin netes, rentem-nos sovint les mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic. Potser sí que al fer-ho sovint les tindrem més fines que el cul d’un nadó, però és necessari.

–          Si quedem amb altres persones, fem-ho en grup petit (el DOGC ens diu que 6 com a màxim). No quedem amb tothom a la vegada. Fem, si no en tenim prou, més trobades amb gent diferent, segur que també és divertit.

Comença la tardor.

La comencem bé. Lluitem per acabar-la millor.


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 30 de setembre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

24

18

ACUMULAT

262

1.160

 

Aquesta darrera setmana l’evolució ha tingut un comportament molt oscil·lant. Dimecres 23 de setembre hi havia 21 casos positius, que es van reduir a 13 el divendres 25. El cap de setmana hi va haver un augment important, es van doblar les xifres fins als 27 positius. La dada ha baixat fins a 24, ahir, dimecres 30.

Ja s’ha comentat que, actualment, els casos positius no solen ser solitaris. Són en grups de familiars o d’amics que es contagien en una trobada privada o pública amb poca cura en les mesures de protecció i, generalment, en locals tancats. Això pot provocar augments i descensos sobtats.

El ritme de creixement té certa acceleració, s’ha passat de 246 casos acumulats, el dimecres 23, a 262 ahir, 30 de setembre. Un augment de 16 persones positives en 7 dies.


L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 30 de setembre de 2020.