Inici » Record a les víctimes enterrades a la fossa comuna del cementiri
Record a les víctimes enterrades a la fossa comuna del cementiri

Record a les víctimes enterrades a la fossa comuna del cementiri

Des de l’any 2008 cada primer dissabte de setembre s’organitza la trobada de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera.

La trobada és un acte de memòria, obert a tota la ciutadania, durant el qual tenen lloc ofrenes florals, lectura de poemes, intervencions musicals a càrrec del Conservatori de Cervera i parlaments. 

L’acte es va portar a terme el dissabte 3 de setembre i va comptar amb l’assistència del paer en cap, Joan Santacana; el director general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Antoni Font; el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro; la directora dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, Montse Meseguer; els regidors de la Paeria de Cervera Ramon Augé i Mercè Carulla; l’historiador Jordi Oliva, investigador del projecte de la fossa comuna; i familiars de víctimes. 

El paer en cap, Joan Santacana, va manifestar que “Cervera se sent, un any més honorada, d’acollir les famílies de les víctimes en aquest acte per recordar la seva memòria”. 

El director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, va afirmar que “el dol necessita un lloc per poder-se tancar, i que Cervera és exemple de com s’hi pot contribuir”.

 


Dignificació de la fossa comuna de Cervera
 

Enguany ha estat la 14a trobada de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna, un espai que es va dignificar l’any 2008 per iniciativa del Memorial Democràtic de Catalunya i la Paeria de Cervera.

La dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera és un referent estatal pel que fa a la recuperació de la memòria històrica.

El treball de l’historiador Jordi Oliva ha permès identificar les persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, civils…
Al cementiri es troba un fitxer (417 fitxes) amb els noms de les persones enterrades a la fossa.

De la iniciativa també n’ha sorgit el llibre Desenterrar l’oblit. Memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera” (Editorial Fonoll, 2020).
Es tracta d’un projecte proposat per Paquita Buron (Cerdanyola del Vallès, 1938-2021), filla d’una de les víctimes, i coordinat pels impulsors de les trobades Josep “Pepón” Miret (Cervera,1962 – Vic, 2020), Jordi Oliva (Sedó, 1965) i Rosa Papell (Taradell, 1963).