Inici » “Isagoge i Festa Major en temps de la Covid”
"Isagoge i Festa Major en temps de la Covid"

“Isagoge i Festa Major en temps de la Covid”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dimarts 22 de setembre).

Estem plenament immersos en la setmana de la Isagoge, que precedeix la nostra Festa Major de setembre. La Paeria ha organitzat una sèrie d’actes per commemorar el centenari del naixement a Cervera de Josep Benet i Morell, fill predilecte de la ciutat, i d’activitats diverses per gaudir d’una bona Festa aquest proper cap de setmana.

Ho hem fet amb plena consciència de la presència no volguda de la Covid-19, però també amb l’absolut convenciment que es podrà fer tot el que està programat sense cap conseqüència sanitària si, com està fent la ciutadania de Cervera, se segueixen estrictament els consells arxiconeguts de distància-mans-mascareta.

Hem procurat posar tots els mitjans per facilitar-ho i, per aquest motiu, s’ha limitat l’aforament en els actes i s’ha establert la necessitat de reserva prèvia de localitats. Som conscients que aquestes mesures poden generar desencís en aquelles persones que han volgut reservar lloc i s’han trobat que ja estava completa la capacitat dels recintes. Ens sap greu, però calia fer-ho per minimitzar riscos.

Cal dir que, a més de festiva, aquesta setmana és la segona del curs escolar i és de rebut agrair a tota la comunitat educativa l’esforç fet perquè aquesta represa de la docència hagi estat exitosa. L’entrega dels equips docents i no docents dels centres, la consciència de les famílies i, com no, el comportament responsable de l’alumnat són exemple de professionalitat, d’adaptació i de ganes d’anar endavant.

No hi ha hagut cap incident de contagi que hagi obligat a suspendre cap classe ni a aïllar cap grup escolar. Cal ser conscients que això es pot donar, però que el control de la situació serà possible amb els protocols de relació que s’han establert amb els professionals sanitaris i no sanitaris del CAP de Cervera i les conseqüències que es puguin derivar de positius a les escoles i instituts haurien de ser assumibles.

Les dades d’evolució de la pandèmia, que s’analitzen més avall, són favorables. Això és un indicatiu que les coses es fan bé i, si no ens desviem dels procediments establerts, res indica que la situació pugui canviar. Cal seguir com fins ara.

Ens ha ajudat, en certa mesura, l’activitat de la parella de joves informador/es de Creu Roja que fins al 13 de setembre va fer una tasca de conscienciació de grups de persones que passaven les seves estones d’oci a la via pública. Van contactar amb un total de 88 grups i 334 persones, amb les quals van compartir una estona comunicant les característiques de la Covid-19, la normativa existent i el correcte ús de les mascaretes (se’n van repartir un total de 375) i altres mesures de prevenció. L’acollida va ser, en general, positiva.


Dades la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 21 de setembre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

22

10

ACUMULAT

242

1.062

Hi ha una important baixada en el nombre de casos positius actuals: fa una setmana eren 30 i ahir eren 22. Hi ha hagut més persones curades que infectades en aquest dies. Això és un indicador que la transmissió comunitària té un cert esguard de control. A més, sovint, els contagis es limiten a l’àmbit familiar quan un individu positiu contagia alguna o algunes de les persones amb qui conviu, però sense que s’estengui a altres persones. Els equips de rastreig del CAP fan bé la seva feina i aconsegueixen, no sense esforç, que les famílies contagiades respectin el confinament domiciliari.

També cal congratular-se que els brots de les dues residències de gent gran de Cervera ja són història. Ara són residències verdes, on es van obrint els règims de visites i, també, les sortides de les persones residents. L’aïllament a les habitacions era molt dur per a qui el patia, per als seus familiars i per a les persones professionals que en tenien cura. Ara s’entrarà en una fase de recuperació de sensacions i emocions i de millora de la qualitat de vida.

Si s’analitzen els casos acumulats de positius, sembla que s’hagi frenat el ritme de creixement que causava certa preocupació la setmana passada, quan era de dos nous contagis al dia. Aquesta darrera setmana ha estat lleugerament inferior a un cas diari.

Anem bé, però sense cap eufòria. Cal seguir extremant comportaments per reduir més els casos. No ens podem permetre alegries innecessàries.

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

 

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 22 de setembre de 2020.