Inici » Front comú de capitals de comarca del Pla perquè es revisi el marc competencial de ciutats de menys de 20.000 habitants
Front comú de capitals de comarca del Pla perquè es revisi el marc competencial de ciutats de menys de 20.000 habitants

Front comú de capitals de comarca del Pla perquè es revisi el marc competencial de ciutats de menys de 20.000 habitants

Els sis alcaldes de les capitals de comarca del Pla de Lleida es van reunir, divendres 22 d’octubre, a Mollerussa, en la que fou la segona trobada institucional conjunta per impulsar el territori.

La trobada va tenir lloc al Museu de Vestits de Paper de Mollerussa, amb la participació del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo; el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan; el paer en cap de Cervera, Joan Santacana; l’alcaldessa de Les Borges Blanques, Núria Palau; i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que fou l’amfitrió.

Marc Solsona va explicar que s’ha acordat generar un grup de treball amb els serveis jurídics dels diferents ajuntaments perquè s’estudiï el marc competencial amb l’objectiu de demanar que es doti les capitals de comarca amb “els instruments necessaris per ajudar la gent”. En aquest sentit, a Lleida només la capital té més de 20.000 habitants i a Catalunya són 21 les capitals de comarca que en tenen menys de 20.000. Per això, cal que el nou mapa legislatiu contempli en termes competencials aquesta realitat per fer una millor gestió i servei, sigui de manera directa o sigui compartida amb els consells comarcals.

Un altre dels temes que es van abordar durant la trobada fou la necessitat de plantejar una millora en la mobilitat entre les sis capitals per donar sortida als fluxos educatius, sanitaris, culturals i comercials “que no es tenen en compte de manera global”, ha indicat Solsona, que va matisar que no només es tracta de millores en la línia del tren, en referència a l’anunci de l’increment de freqüències amb el traspàs a FCG,  sinó en una actuació més àmplia que abordi diferents aspectes.

Així mateix, també es va tractar la necessitat d’establir una estratègia conjunta liderada per Lleida capital i guanyar volum com a capitals de comarca per beneficiar-se dels Fons Next Generation.
Finalment, un altre dels punts de l’ordre del dia era la constatació de l’increment de l’incivisme, un tema que es tornarà a abordar en la pròxima reunió que tindrà lloc al mes de febrer en una de les capitals encara per determinar.

Informació i imatge aportada per l’Ajuntament de Mollerussa.