Inici » El Museu de Cervera inaugura l’exposició “Què tenim sota els peus?”
El Museu de Cervera inaugura l'exposició "Què tenim sota els peus?"

El Museu de Cervera inaugura l’exposició “Què tenim sota els peus?”

Enmig d’una gran expectació, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) ha estrenat, dijous 21 de setembre, l’exposició de producció pròpia ”Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”, al Museu de Cervera.

Autoritats polítiques, responsables museístics, representants del món científic i histogràfic i públic en general han omplert el Museu de Cervera, on la mostra romandrà fins al 7 de gener de 2024.

La inauguració ha anat a càrrec del regidor de Cultura de la Paeria de Cervera, Ramon Augé, i el comissari científic de l’exposició, Àngel Galobart, que és el director del Museu de la Conca Dellà i investigador de l’Institut Català de Paleontologia.

L’exposició inaugurada fa un recorregut per 550 anys de vida a la Terra a través de 120 roques i fòssils recollits en 22 localitats de Ponent i el Pirineu i de les reconstruccions de 5 animals ja extingits, tot plegat acompanyat per una detallada informació sobre les edats de cada fòssil, les peculiaritats de cadascun dels paisatges i, finalment, la seva distribució per períodes geològics.
Els visitants s’han mostrat d’allò més sorpresos amb la gran diversitat geològica i biològica de la demarcació de Lleida, un territori d’allò més ric en aquest sentit i que compta amb una figura de reconeixement internacional com és el Geoparc mundial UNESCO Orígens. 

De fet, la varietat de roques i restes paleontològiques i la disparitat d’edats de les mateixes resulten difícils d’explicar en un territori tan petit com les terres de Lleida i Aran, on alhora hi ha concentrada bona part de la història del nostre món. Per això, els qui han assistit a la inauguració han pogut copsar una ingent diversitat de mostres de granit i pissarra, però també de maó, perquè l’exposició no només mira al passat, sinó que també reflexiona sobre el futur i la crisi ambiental actual provocada pels humans. 

Així, doncs, l’exposició ‘Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu’ mostra els fòssils de Ponent i el Pirineu recollits per diferents institucions científiques i per aficionats, una pràctica que avui dia està regulada per garantir la seva conservació. Entre d’altres, han centrat l’interès dels primers visitants la reproducció de 5 animals ja extingits, com un rèptil marí únic a Catalunya localitzat a Alòs de Balaguer i el dinosaure més antic que va habitar les terres de Lleida fa 270 milions d’anys, a més de 120 fòssils i roques. A més, en el si de la mostra es fa un especial esment de la tasca dels pioners, persones com Lluís Marià Vidal, Francesc Clua, Martí Madern, Lluís Ferrer, Manuel Riu, Josep Duró, Maria Lourdes Casanovas, Josep Vicenç Santantafé o Antoni Lacasa, que van tenir la sensibilitat de preservar-los de cara a un futur que ja és aquí, amb l’objectiu que tot el territori hi sigui representat, des de les col·leccions paleontològiques d’alguns dels museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran fins a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), passant per diverses institucions d’àmbit local i nacional que han aportat més fòssils de Ponent i el Pirineu. Els paleontòlegs Rodrigo Gaete, comissari de l’exposició, i Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà (Isona) i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, han estat els encarregats de dirigir la recerca, en què la Xarxa ha treballat des del 2017. 

Informació aportada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA).