Inici » “De 10 a 6”
"De 10 a 6"

“De 10 a 6”

Nou comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dijous 24 de setembre).

Just abans de començar la nostra Festa Major, el Govern de la Generalitat anuncia que, en breu, la mesura de prohibir les reunions de més de 10 persones s’endurirà. Només es podran trobar un màxim de 6 persones. Resta l’autorització del Tribunal Superior de Justícia perquè sigui efectiva la resolució.

Les mesures restrictives de drets tenen la finalitat de reduir l’expansió de la pandèmia i, pel que sembla, s’apliquen i endureixen d’acord amb la detecció de focus i àmbits on s’originen els contagis.

L’administració sanitària ha copsat que és en l’àmbit familiar i social, de caire informal, on es transmet majoritàriament la Covid-19 en l’actualitat.

En els àmbits públics i formals, que han instaurat tot un seguit de dispositius i protocols de control, la transmissió s’ha minimitzat. Així, les activitats laborals, escolars, culturals, d’espectacles, festes majors i altres actes públics són menys preocupants i s’ha constatat que el risc, malgrat existir, té poc perill.

Amb l’augment de les restriccions en l’àmbit privat, el Govern pretén traslladar-hi la disciplina que s’ha mostrat efectiva en l’àmbit públic, cercant la conscienciació individual de la necessitat de seguir a ulls clucs la tripleta distància-mans-mascareta.

Es pot discutir si l’ampliació de prohibicions és efectiva o si és una forma vàlida de conscienciació. Evidentment és millor la informació completa i la recomanació, però la manca de generalització del comportament aconsellat impulsa els govern a aplicar-les.

Tots veiem i, fins i tot en som protagonistes, que en les reunions familiars, en les trobades al voltant d’una taula fent un refresc, en les petites celebracions d’algun esdeveniment, en les trobades espontànies de mares i pares mentre esperen la sortida dels fills de l’escola o de les activitats extraescolars… la distància de seguretat interpersonal es redueix i les mascaretes estan a mig posar o totalment caigudes. No es fa amb voluntat de contagiar a ningú, però els contagis es produeixen.

Les ganes de ser propers ens traeixen i ens atansem. La sequedat de boca i la manca d’aire ens molesten i ens fan treure la mascareta. És difícil mantenir l’atenció en aquestes coses, però cal que ens esforcem per anar reduint el valor de les dades amb les quals ens bombardegen (taxa de reproducció, risc de rebrot, positius per 100.000 habitants, …) i, el que és més important, sortir abans de l’epidèmia i viure més lliures mentre duri la sortida. És un esforç dur, sí, però l’objectiu s’ho val.

Fem cas a l’exemple dels professionals sanitaris. No tant pel desenvolupament exquisit de la seva tasca laboral, que també, sinó per la seva actitud personal: no els veureu mai sense mascareta en les seves trobades socials on, a més, mantenen les distàncies. Ho fan perquè coneixen de primera mà el pa que s’hi dona. Imitem-los i en sortirem abans.

Ens toca ser diligents i, també, impel·lir les persones del nostre voltant a ser-ho. Ara passarem de 10 a 6, evitem haver de passar a 3 o 4.

 

Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, a 23 de setembre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

21

29

ACUMULAT

246

1.086

Continua el descens de casos positius vigents. Ara són 21, una de les xifres més baixes dels darrers dos mesos. És una bona notícia com a situació prèvia al risc de contagi que pot suposar l’inici del curs escolar, ja que, malgrat la bona organització i coordinació entre escoles i CAP, el moviment i els contactes que genera l’activitat docent és un possible focus de transmissió de la malaltia. Però si ho continuem fent bé, les conseqüències haurien de ser assumibles.

Precisament, l’inici de curs ha generat un augment de les proves a escolars que presenten algun símptoma compatible amb la Covid-19. Per aquest motiu s’aprecia un notable creixement dels casos possibles corresponents, en gran mesura, a infants que estan esperant el resultat de la prova i es mantenen confinats mentre aquest no es conegui.

Han augmentat, després d’una setmana d’estabilitat, els casos acumulats. En l’actualitat, els augments corresponen a situacions de contagis socials, dins del nucli familiar o de contactes estrets.

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:


L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 24 de setembre de 2020.