Inici » “Cribratge”
"Cribratge"

“Cribratge”

Comunicat del paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut, Joan Santacana, sobre la situació de la Covid-19 a Cervera (dijous 8 d’octubre).

En comunicat urgent fet dilluns s’advertia del repunt elevat de casos positius de Covid-19 a Cervera durant el passat cap de setmana. Es tenia coneixement que eren fins a 40 les persones que havien marcat positiu en els testos. Aquest creixement es va traduir en un total de 62 persones amb la malaltia el dilluns.

L’increment de casos ha comportat una crescuda paral·lela de persones que hi han estat contacte estret per ser familiars, companyes de feina o d’escola, amigues que comparteixen estones d’oci, etc.

Això fa que el nombre de proves realitzades al CAP a aquests contactes hagin crescut notablement i, en conseqüència, es detectin més casos positius que, en més d’una ocasió, són asimptomàtics.

Quan es produeixen aquestes situacions d’augment del risc de contagi, el Departament de Salut activa dispositius de cribratges a la població per detectar casos asimptomàtics que poden transmetre la malaltia, sense ser-ne conscients, prescriure el seu confinament i tallar cadenes de transmissió. Així es va fer a Balaguer i Lleida, a finals d’agost, i a Tàrrega, Mollerussa i la Seu d’Urgell, a principis de setembre. El resultat d’aquests cribratges va contribuir, en gran mesura, a la reducció dels casos en aquestes ciutats.

Al tenir una situació anàloga, Salut ha determinat que es faci també cribratge a Cervera. Aquest serà divendres i dissabte. Divendres al matí es farà a la població escolar cerverina. La tarda del divendres i el matí del dissabte es destinarà a la població en general. L’objectiu del cribratge és, a més del ja comentat de localització de persones positives asimptomàtiques, determinar l’origen del contagi.

Per fer això s’ha creat un formulari d’inscripció prèvia, on es demana el motiu pel qual s’ha sol·licitat fer la prova i què ha generat sospita de poder-se haver contagiat en la persona afectada.

Es preveu, inicialment, la realització de 400 testos a la població general. La inscripció ha estat molt activa i s’han cobert les 400 places en les primeres cinc hores de publicació del formulari. Donem les gràcies per la vostra col·laboració.

Des de la Paeria es demanarà a Salut ampliar la realització de testos i que hi hagi més proves. Si és així, s’anunciarà oportunament.

D’altra banda, cal recordar, de nou, la necessitat d’extremar les mesures de protecció individual: mascareta-distància-higiene, i la reducció dels contactes interpersonals i fer-los, sempre, en grups de com a molt 6 persones i sense relaxació de les mesures de prevenció.


Dades de la Covid-19 a Cervera

Les dades facilitades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya sobre la situació i evolució de la Covid-19 a Cervera, el dia 7 d’octubre de 2020, es resumeixen en el quadre següent:

 

 

CASOS POSITIUS

CASOS POSSIBLES

ACTUALITAT

68

40

ACUMULAT

317

1.258

El creixement de casos actius diaris ha estat considerable, com s’ha comentat més amunt. De dilluns a dimecres, però, l’increment ha estat menor, 6 casos, però igualment preocupant.

El ritme de creixement dels casos acumulats, des de l’inici de la pandèmia, també és molt notable, moderant-se des de dilluns. Tanmateix no s’ha d’abaixar la guàrdia.

La realització del cribratge generarà, sens dubte, un nou increment de positius, però col·laborarà a un posterior control, que permetrà establir bases per baixar el nivell de risc i de contagi.

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos actius en un dia concret és la següent:

 

L’evolució en les dues darreres setmanes dels casos acumulats és la següent:

 

Joan Santacana i Vélez
Paer en cap i regidor de Ciutadania, Acció Social i Salut.

Cervera, 8 d’octubre de 2020.