Inici » Cervera recordarà les víctimes enterrades a la fossa comuna
Cervera recordarà les víctimes enterrades a la fossa comuna

Cervera recordarà les víctimes enterrades a la fossa comuna

Dissabte 3 de setembre, a partir de les 11.30 hores, tindrà lloc la trobada anual de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri de Cervera.

La trobada és un acte de memòria, obert a tota la ciutadania, durant el qual es faran ofrenes florals, lectura de poemes i hi haurà intervencions musicals d’alumnat del Conservatori de Cervera i parlaments.

Enguany està prevista l’assistència del paer en cap, Joan Santacana; el director general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Antoni Font; el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro; la directora dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, Montse Meseguer; l’historiador Jordi Oliva, investigador del projecte de la fossa comuna; familiars de les víctimes i regidors de la Paeria de Cervera.

Serà la 13a trobada de familiars de les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna, un espai que es va dignificar l’any 2008 per iniciativa del Memorial Democràtic de Catalunya i la Paeria de Cervera.

La dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera és un referent estatal pel que fa a la recuperació de la memòria històrica.

El treball de l’historiador Jordi Oliva ha permès identificar les persones enterrades a la fossa: víctimes de la Guerra Civil dels dos bàndols, presoners, refugiats, presoners del camp de treball de Concabella i del camp de concentració franquista de Cervera, civils…
Al cementiri es troba un fitxer (417 fitxes) amb els noms de les persones enterrades a la fossa.

De la iniciativa també n’ha sorgit el llibre Desenterrar l’oblit. Memòries més enllà de la dignificació de la fossa comuna de Cervera” (Editorial Fonoll, 2020).
Es tracta d’un projecte proposat per Paquita Buron (Cerdanyola del Vallès, 1938-2021), filla d’una de les víctimes, i coordinat pels impulsors de les trobades Josep “Pepón” Miret (Cervera,1962 – Vic, 2020), Jordi Oliva (Sedó, 1965) i Rosa Papell (Taradell, 1963).