Inici » Cervera ha viscut una intensa i exitosa activitat per la Isagoge i la Festa Major
Cervera ha viscut una intensa i exitosa activitat per la Isagoge i la Festa Major

Cervera ha viscut una intensa i exitosa activitat per la Isagoge i la Festa Major

La Paeria de Cervera valora de manera molt positiva el desenvolupament de les activitats de la setmana cultura Isagoge i la Festa Major de setembre. Entre el 19 i el 28 de setembre s’han organitzat prop de 50 activitats, garantint sempre les mesures de prevenció de la Covid-19, i que han obtingut una gran resposta…

Cervera reivindica amb orgull la figura de Josep Benet

La Isagoge enguany s’ha dedicat a homenatjar Josep Benet i Morell (Cervera, 1920 – Sant Cugat, 2008), dins dels actes de l’Any Benet, que commemoren el centenari del seu naixement.
Ha estat un més que merescut homenatge de la ciutat a un dels seus fills predilectes, l’historiador, advocat i polític Josep Benet, una de les figures clau de la nació catalana.
Les activitats han estat de gran nivell i han tingut molta acceptació, amb tots els aforaments complets.
Hi han participat experts i ponents de primer ordre com l’historiador Josep M. Solé i Sabaté, comissari de l’Any Benet; l’historiador segarrenc Jordi Oliva, deixeble del mateix Benet; l’historiador Jordi Amat, autor del llibre biogràfic “Com una pàtria, vida de Josep Benet”; periodistes com Mònica Terribas i Xavi Santesmasses; els historiadors cerverins Max Turull, Teresa Salat i Teresa Porredon; l’antropòleg Roger Costa…
S’ha comptat amb l’assistència d’autoritats com els diputats al Congrés Xavier Eritja i Inés Granollers; la diputada al Parlament Montserrat Fornells; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés; el paer en cap, Joan Santacana, i tots els regidors i regidores del Consistori. També hi ha estat present Lluís Duran, vocal de la Junta directiva d’Òmnium Cultural, entitat coorganitzadora de les activitats, juntament amb la Paeria de Cervera, el Museu i el Consell Comarcal de la Segarra.

Segons la regidora de Cultura, Mercè Carulla, l’homenatge a Benet ha estat “un acte de justícia i reconeixement merescut a una de les figures claus del país, originari de la nostra ciutat, Cervera”. D’altra banda, Carulla també ha defensat que “cal seguir programant cultura i festes, que són segures si tothom actua de manera correcta”.


Festa Major amb tots els aforaments complets

Les activitats de la Festa Major han tingut una excel·lent acollida pel públic, que ja va exhaurir totes les localitats la setmana abans de la celebració.

Del divendres 25 al dilluns 28 de setembre s’han desenvolupat unes 30 activitats, repartides en diverses places i carrers de la ciutat i el pati dels “Silos” (sitges del SENPA), com a nou espai amb escenari per als concerts. D’aquesta manera no s’han concentrat tots els actes al centre històric i s’han viscut en altres barris de la ciutat.
Cal destacar que la majoria de les activitats han anat a càrrec de grups i companyies locals, com Alea Teatre, Fadunito, Sound de Secà o Lasta Sanco, que han mostrat el seu enorme talent artístic.

Enguany, la pandèmia de la Covid-19 ha impedit la sortida dels elements festius i les actuacions dels grups de cultura popular i tradicional de la ciutat, que s’han reinventat i han presentat els seu balls “en línia”. El cineasta cerverí Jordi Boquet ha elaborat un vídeo amb les actuacions de les entitats de cultura popular en diferents escenaris del patrimoni monumental de la ciutat. Es va estrenar el diumenge de Festa Major i es pot veure al canal de YouTube de la Paeria de Cervera, on ja porta més de 1.700 visualitzacions.

La Festa Major Petita també disposa d’un vídeo amb els balls dels grups infantils de les entitats i les escoles de Cervera, que es va estrenar el dilluns 28. També es pot veure al canal de YouTube de la Paeria, on acumula unes 700 visualitzacions. El vídeo està fet per Eva Balcells.
La Colla Infantil del Ball de Diables de Cervera Carranquers també ha preparat un versió confinada, en diferit i sense foc del “Ball Parlat Infantil de Cervera lo joch de Llucifer e los diables”, que podeu veure en aquest enllaç.

Aquest any la lectura del pregó va anar a càrrec del metge Quim Granell, en representació de tot el personal del CAP de Cervera. D’aquesta manera, la Paeria de Cervera va voler homenatjar a totes les persones que han estat i estan a primera línia combatent la pandèmia i fer un reconeixement a la sanitat pública. En l’acte també es va homenatjar la Coral infantil Nova Cervera, que enguany celebra el seu 50è aniversari.
Com a novetat, aquest acte d’inici de la Festa Major enguany es va fer a peu de carrer, a la plaça Major, amb l’assistència d’un nombrós públic.
Podeu veure el vídeo de l’acte en aquest enllaç al canal de Youtube de la Paeria.
Podeu llegir el text del Pregó íntegre en aquest enllaç.

Tot i que el temps no ha acompanyat, ja que ha fet molt vent i fred, els actes s’han pogut desenvolupar amb normalitat i l’assistència del públic ha estat remarcable.

Segons la regidora de Festes, Mireia Brandon, cal agrair “la bona resposta de la gent, assistint als actes i complint amb les mesures sanitàries. S’ha demostrat que les festes són segures i que cal programar per donar suport al comerç i artistes locals, com també es va fer amb la Festiuada”.

Cervera, 29 de setembre de 2020.